Haberler
Ana Sayfa / Doktorumuz Diyor ki / BAHAR NEZLESİNE DİKKAT

BAHAR NEZLESİNE DİKKAT


Havaların ısınmasıyla birlikte bahar nezlesi rahatsızlığı da artış gösteriyor. Baharla başlayan peş peşe aksırıklar, burun akıntısı, kaşıntı, gözlerde kızarma, sulanma, gözyaşlarının kontrolsüzce akması hep bahar nezlesinin belirtileridir.

Bahar ayları ağaçların, bitkilerin polenizasyon dönemidir. Polen, bitkilerin erkek üreme organıdır ve bunlar Nisan ayıyla birlikte rüzgarın da etkisiyle geniş alanlara yayılır. Alerjik bünyeye sahip kişilerde de hassas oldukları için bahar nezlesi görülebilir. Bahar nezlesi herkesi etkilemez. Polene karşı bünyenin alerji geliştirmiş olması gerekir.
NİSAN-MAYIS’TA ORTAYA ÇIKIYOR
Bitkiler polenizasyon yaptığında polenler etrafa saçılır. Polenler büyük alerjenlerdir. Çapları büyük değildir ama burnun içine, mukozaya yapışırlar. Burunda süzülürken iç yüzeye yapışıp kalırlar. Alerjik kişilerin burunlarında alerjik bir reaksiyon meydana gelir. Bu mikrobik olmayan bir iltihaptır. Burun kaşıntısı, hapşırma, öksürük, akıntı, tıkanıklık, geniz akıntısı, boğazda gıcık hissi gibi şikayetler ortaya çıkar. Polen alerjisi bulunan kişilerde, polen dönemi hariç herhangi bir sorun ortaya çıkmaz. Nisan-Mayıs aylarında hastanın şikayetleri başlar. Sonra hafifler ve tamamen ortadan kaybolur.
YÜZDE 10-20…
Polen alerjisi olan insan sayısı toplumun yüzde 10-20’si arasındadır. Bahar nezlesinden çok alerjik rinit deyimi kullanılır. Alerjik rinitler polen gibi mevsimsel değişiklikler gösteren alerjenlere bağlı olarak ortaya çıktığı gibi, tüm yıl boyunca devam eden alerjik rinitler de olabilir. Örneğin polenler dışında ev tozu, hayvan tüyleri, kimyasal maddeler, klor, deterjanlar ve hava kirliliği de alerji yapabilir.

ALERJİK RİNİTİ OLAN HASTALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER NELERDİR?

-Sigara içmeyin ve yanınızda içirmeyin.

-Tozlu ve polenli ortamlarda bulunmayın, eğer bulunmak zorundaysanız mutlaka maske kullanın. Polen yoğunluğu en çok sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde olmaktadır. Bu saatlerde dışarı çıkmamaya çalışın

-Burnun dış kısmına ve göz çevresine çok ince bir tabaka şeklinde sürülen vazelin polenleri yakalayabilmektedir .

-Polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun.

-Özellikle kaloriferli evlerde kuru ev havası alerjik rinitin kötüleşmesine neden olabileceğinden, evde hava nemlendiricisi kullanın.

-Evinizde tüylü hayvan ve bitki beslemekten kaçının.

-Beden temizliğinize dikkat edin, düzenli olarak el ve yüzünüzü yıkarsanız vücudunuza girmek üzere olan polenleri engellersiniz.

-Tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih edin

-Toz barındırabilecek tarzda kilim, halı gibi ev eşyalarını kullanmamaya özen gösterin.

Alerjik rinite önem vermek gerekir. Eğer hasta “1-2 ay katlanırım, nasılsa geçer” derse sonuçları kötü olur. Bu iltihap tüm hava yollarında ortaya çıkabilir. Bu kişiler çok yüksek oranda astıma yakalanabilirler. Dolayısıyla tedaviyi ertelememek önemlidir.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Dr. Necdet Poyraz

Diğer Haberlerden

İLKYARDIM

İLK YARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren durumda, sağlık görevlilerinin yardımı …

1 Yorum

  1. Adem ÖZTEKNECİ
    2010.04.20 17:56 edit

    Necdet bey siz nasıl uygun görürseniz öyle yapalım. İlgileriniz için teşekkürler…..

    Saygıdeğer hemşerilerimiz burdan doktorumuza sağlık sorularımızı yazalım lütfen. Zaman içinde Sayın doktorumuz cevaplayacaktır. takip edelim……….

    Necdet Poyraz
    2010.04.20 14:20 edit

    Adem kardeşim, sağlık problemleriyle ilgili soru sormak isteyenler için bir köşe açılabilir. Belki bu format daha uygun olabilir. Müşkili olanlara elimden geldiğince faydalı olmaya çalışırım. Selamlar…

    Necdet Poyraz
    2010.04.20 14:17 edit

    Sevgili Özcan Kardeşim, sorunu yeni gördüm. Hemen cevaplıyorum. Bel fıtığı operasyonlarından sonra fıtık tekrar nüks edebilir. Bazen fıtık nüks etmese bile operasyon alanında yara iyileşmesine bağlı fibrozis dediğimiz sert dokunun sinir köklerine bası yapmasına bağlı da ağrı ortaya çıkabilir. Dolayısıyla ağrı dayanılmaz ise bir fizik tedavi uzmanına ya da beyin cerrrahına görünmen de fayda var.
    Geçmiş olsun selamlar….

    Adem ÖZTEKNECİ
    2010.04.06 18:32 edit

    bu arada geçmiş olsun….mevla şifa versin. abi SGK köşesine cevap verilecek azcık zaman lütfen.

    Adem ÖZTEKNECİ
    2010.04.06 18:27 edit

    s.a. özcan abi, doktorumuzla sorulu cevaplı köşe düşünmemiştik. sağlık işi görmeden ve tahlil etmeden karar vermenin zor olacağını göz önüne alarak ve kendi yoğunluğundan dolayı sadece zaman zaman kendi seçtiği konuyu buraya yazacak. Anlayışınız için teşekkürler………

    özcan kakanaş
    2010.04.06 16:13 edit

    sayın doktorum ben bundan yaklaşık 4 yıl önce bel fıtığı ameliyatı oldum benim sağ bacağım ağrıyor du şimdi ağrım yok ama sağ bacağıma çok ayakta durduğum zaman çok şiddetli kramplar giriyor acaba tekrar bel fıtığımı olurum cevabına şimdiden teşekkür ederim saygılarımla özcan kakanaş

    Adem ÖZTEKNECİ
    2010.04.03 12:45 edit

    Sayın doktorum ağzına eline sağlık………..teşekkürler.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir