Haberler
Ana Sayfa / SGK Danışma Köşesi

204 Yorum

  1. iyi akşamlar cevabınız için şimdiden teşekkürler 27. 01 . 1964 doğumluyum sigorta başlangıcım 4 a olarak 10 günüm var diğer günler 4 b olarak 3713 günüm var hizmete başlama tarihi 4 a 21.08. 1992 4 b hizmete başlama tarihi 19 . 01. 2012 askerden sonra sigortalıyım askerliğimi borçlanırsam ve 4 a veya 4 b hangisinden daha erken emekli olabilirim şimdiden çok teşekkürler

  2. Merhaba
    1986 doğumluyum
    1995-96-97 yıllarında yaz aylarinda 2-3 ay bi berderde çalıştım.
    Çalıştığim yer halen faliyettedir. Bu konuda sıkıntı çikarmiyor. Dava açsam veya sgk ya başvursam o zamanki tarih sgkya ilk işe giriş olarak kabul edilirmi ?
    Şimdiden teşekkür ederim.

  3. merhaba bir bartınlı olarak böyle hizmetlerinizden dolayı çok teşekkür ederim .sgk ile ilgili bir sorumu tvlerde çokça çıkan bir uzmana sormak istedim 600 (  altıyüz ) tl istedi .siz cevaplarsanız çok mutlu olurum.1979 doğumluyum ilk sig.giriş 1995 . 1999 yılından beri kamuda işçi olarak çalışmaktayım yüksek lisans mezunuyum ve şu aralar memuriyete geçme gibi bir şansım var. 2008 yılında çıkan sgk kanunu na göre işçi olarak mı çalışmak yoksa ilk defa memuriyete geçmekmi daha avantajlıdır emekli maaşı bağlanma ve diğer haklar açısından sizce hangisi daha avantajlıdır.şimdiden çok teşekkür ederim saygılarımla . 

  4. sayın uzmanım hayırlı geceler size 2011 yılında yazmıştım ve cevabını hemen yazdınız ben sizi tekrar rahatsız ediyorum onun için kusura bakmayın askerlik borçlanmasını 510 gün olarak yeni ödedim 08 04 1965 doğumluyum ilk işe giriş tarihim 15 04 1988 askerlik borçlanmasını yapınca ilk işe giriş tarihim askere gittiğim 04 03 1985 olarak sgk hizmet dökümü sayfasında görünüyor işe giriş tarihim eğer 1985 olarak tescil edildi ise 48 yaş ve 25 yıl 5225 şartlarına göre emekli olabiliyormuyum  şimdiden çok teşekkürler kolay gelsin

  5. Hüseyin Özkan

    2011 yılı Kasım ayından itibaren yurt dışında doktora yapıyorum.Adres kaydımı yurtdışına aldırdım. Türkiyede çalıştığım işten 2011 kasım ayında ayrılmama rağmen 4A Tescil kaydı AKTİF gözüküyor. Konsolosluğa ve izinli geldiğimde SGK ya yurtdışında çalıştığımı belgelememe rağmen ;”1108 – Kendisi veya üzerinden saglık yardımı aldıgı yakınından borçlu
    gözükmektedir.Provizyon verilememistir.” uyarısı geliyor. Ne yapmam gerekiyor?Bedelli askerlik yaparsam ,bir engelle karşılaşırmıyım? İlgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.saygılarımla

  6. MERHABA  SSK VE BAĞKUR BİRLEŞTİRME DİLEKÇESİNİ POSTA YOLU İLE DİLEKÇE+KİMLİK+BAĞKUR BELGELERİ İLE POSTA YOLUYLA GÖNDERDİM BU DİLEKÇEME İŞLEM YAPILIRMI YAPILIRSA NE KADAR SÜREDE YAPILIR. TŞKKÜRLER

  7. Ben 2011senesinde 3067 gun yurt disindan borclanma yaptim 533 gün Türkiyede calistim 1971 senesinde Almanyaya geldim.2013 senesinde Almanyada emekli olacagim Türkiyede basvuracagim.2011 senesinde 26000TL ödedim. Kurum beni 2001-2010 kadar borclanmami uygun görmüs ben bildirmegim icin. Duyduguma göre 1999 evvel borclandirmayi yapanlar daha yuksek maas aliyorlarmis . Kuruma itiraz ettim eski talep dilekcemi iptal edebilecegim yeniden kuruma yeni talep dilekcesi ile basvuracagim bildirildi. Ben asgari ücretten borclandim size soracagim bu iki borclanma arasindaki maas farki ne olur bunun icin ben7500 TL fazla bir meblag ödeyecegim degermi. Saygilarimla.

  8. eşim 1971 doğumlu sgk pirimleri dolmuş yaştan bekliyor aynı zamanda bir yerde çalışmaktaydı çalışdığı iş yeri bir fabrika sgk var fakat birbuçuk aydır işvereni maaş vermiyor hiçbişey bahane etmeden çalışma yerinide değiştirdi eşimin bilmediği bir işi yapmasını söylüyorlar maaşını vermedikleri gibi çıkması için zorluyorlar geceleri mesai yaptırarak biz çok çaresiz kaldık eşim çıkmak istiyor dört senedir çalışdığı iş yeri ona zindan oldu fakat çıkarsa tazminat alamayacağından korktuğu için çıkmıyorda izinde vermiyorlar gidip iş arasın bizim ne yapmamız gerektiği konusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden teşekkür ederim…….

  9. Sn. Ahmet Bey. Borçlanma dilekçesinin iptal edilmesi ile ilgili talebinizle dilekçeniz iptal edilecektir. Şayet parayı ödeyip emeklilik talebinde bulunmadığınız sürece  geri almanız bile mümkün. Tekrar vereceğiniz borçlanma talebinde Yurtdışına gittiğiniz 25.10.1986 tarihinden itibaren ödeme yapacağınız süreyi tespit edersiniz. Bahsettiğiniz miktardan 100-150 tl. arası  fazla aylık alabilirsiniz. Ancak sizin Almanya ya gitmeden önce öğretmenlik hizmeti, emekli sandığında geçmiş olduğu düşünüldüğünden borçlanma talebinizin il müdürlüklerine  yetki devredilinceye kadar merkezden yürütülmesi gerekmektedir.3201 sayılı kanunun 5 .maddesine göre Yurtdışına gitmeden önce  5434 Emekli sandığına tabi işte çalışmış olduğunuzdan borçlanma işlemlerinizde farklılık olacaktır. Şöyle yurtdışına gitmeden önce bırakılan derece ve kademe esas alınarak borçlanılacak süre değerlendirilecek ve tavan dereceleri aşmamak üzere değerlendirilecektir.  Sorunuzda belirtilen hükümler İşçiler için 4/a hükümleri sizde uygulanmaması gerekir. İleride mağduriyete girmemeniz için konunun esastan ele alınmasında yarar var. Selamlar.

    teşekkürler… 

  10. Sn.Erdal Bey. Tazminat hesabından önce önemli olan SGK dan alacağınız yıl ve gün şartlarını yerine getirip emeklilik için yaşı beklediğinizi belirtir bir yazının alınması gerekir. Bu da en az 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün sayısı olması demek. Soruda gün sayınız bulunmadığından bunun belirtmek istedim. Alınacak bu yazı ile işverenden talep edilmesi gerekir. Verdiğiniz  bilgilere göre  Yapılan hesaplamada 9404 TL. kıdem tazminatı alınması gerekir. Hayırlı işler dilerim.

  11. Sn Erdal bey. Konuyla ilgi bağlı bulunduğunuz Çalışma ve İşkur il müdürlüğüne şahsen başvurmanız gerekir. Selamlar.

  12. iyi akşamlar…
     müsadenizle bir kaç soru sormak istiyorum: 
    1957 doğumluyum.. 08.11.1978-31.08.1984 arası (5 yıl 5 ay) öğretmenlik yaptıktan sonra almanyaya gittim. 25.10.1986-25.12.2011 (yaklaşık 25 yıl) arası almanyada çalıştım. 25.12.2011 tarihinde borçlanma belgesinde tarih belirtmeden, toplamda 5600 iş günü olacak şekilde borçlanma yaptım. henüz maaş almaya başlamadım. başvurumu yaptığım yerden: kurum borçlanmayı 1999 sonrasına göre hesapladığı için , 800 lira civarı bir maaş bağlanacağını söylediler.  
    -borçlanmamı 1999 öncesine göre değiştirmem mümkünmü,(henüz ödeme yapılmadığı için itiraz hakkım varmı?) mümkünse tahminen maaşım ne kadar olur?

    teşekkürler… 

  13. merhabalar başka bir sorumda, arkdaşım 35 yaşında ilk sigorta girişi 1997 aynı iş yerinde on yılının dolmasına 4 ay kaldı. brüt maaşı 980 tldir. arkadaşım kendi isteği ile çıksa ne kadar tazminat alır. iş yeri çıkarırsa ne kadar alır teşekkürler.

  14. Merhabalar, Ben bir markette 2 yıldır çalışıyorum iş yeri bana sormadan başka bir şubeye gönderdi. iş yeri bana herhangi bir yol ücreti felan ilave ücret vermiyor. bu konu hakkında ne yapmalıyım. benim haklarım nelerdir.

  15. Sn.Ersin Bey. Öncelikle tüm benden cevap bekleyenlerden özür dilerim. Gerek iş, gerekse yurtdışında bulunmam ve gerekse başka nedenlerle yazılara biraz ara verdim. Sizin de bahsettiğiniz gibi sorular ile ilgili hiçbir ücret talebi yoktur. Köyümüzün gençlerinin nacizene kurduğu bu siteden sizler gibi tüm ilgilenenlere biraz yardımımız dokunuyorsa bu bizi memnun edecektier. Bizler ancak dua talep ederiz. Hoşça kalın. Sosyal Güvenlikte Kalın.

  16. Sn.Erkan Bey. Çalıştığınız işyeri Türkiye Merkezli yani işyeri adresi Türkiye de ve sizin sigorta primleriniz bu işyerinden Sigortalı Hizmet Cetvelinde bildiriliyorsa bahsettiğiniz işten çıkış tazminatları ile ilgili hak talep edebilirsiniz. Bu hüküm Türkiye Cumhuriyeti İş Kanunun işçilere verdiği bir haktır. Yukarıdaki şartlar mevcutsa 15 yıl ve 3600 gününüz bulunduğundan öncelikle bağlı bulunduğunuz SGK İl/Merkez Müdürlü’ğünden alınacak bir yazı ile işyerinden çalıştığınız sürelerin tazminatını isteyebilirsiniz. Hoşçakalın.

  17. Sn.Mehmet Erdem Bey.

    Çalıştığınız işyerinde ki sigortasız işçilerle ilgli olarak Bağlı bulunduğunuz SGK İl/Merkez Mdürlüklerine bir dilekçe, yada ALO 170 hattını arayarak şikayette bulunabilirsiniz. Selamlar. Hoşça kalın.

  18. Sn.Necmi Bey.

    GSS ye 106 Tl. gelir testi ile giriş yaptığınız ve bunu ödeme gücünüzün bulunmadığını belirtmektesiniz. Önce GSS den çıkış ancak sigortalı bir işe veya isteğe bağlı ödeme ile çıkabilirsiniz. Ayrıca 106 TL.ye itirazınızı bağlı bulunduğunuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapabilirsiniz. Hoşça kalın.

  19. Sn Aziz Bey.

    SSk’ya geçtiğinizden bahsetmtktesiniz zaten. Emekliliğinizde 1260 gün öderseniz bu kurumdan olacak ve 100-150 TL. cicarın fazla olacaktır. Emeklilik şartları ile ilgili SSK dan 1260 şartı ile birlikte 3600 gün dolduğunda
    emekli olabilirsiniz.
    Hoşçakalın.

  20. Sn Mustafa Bey. Babbanızla ilgili Süper emeklilikle ilgili adlandırılan ve gerçekten halkımızın bir kesimini mağdur eden uyguluma ile ilgili yargıya başvurmanız gerektiğini söyleyebilirim. Mevcut çıkan yasaya göre paralar toplanmış aylıklar bağlanmış, ancak Türkiyemizin hazin halidir kanun anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmiş, ancak daha sonra düzenleme yapılamamış. Uzun zaman geçmiş, kangren haline gelmiş bir konu. Nasıl konut edindirme, zorunlu tasarruf gibi ödemeler yıllar sonra da olsa birilerinin dikkatini çekip ödendi ise bunun içinde dikkat çektirilmesi gerekir. İlgili Bakanlıklar nezdinde. Hoşçakalın.

  21. Sn Ersin Bey. Maaş hesaplama üzerinde çeşitli tarihlerde çıkarılan ve aylık bağlama oranlarında düşüş öngören hükümlere göre 01.10.2008 tarihin itibaren çalışmalar maalesef aylıklarda az da olsa değişiklik olmakta, ancak hesaplaması kesin olmamakla birlikte asgari ücretle çalışanlarda azalma olmaktadır. Bu tamamen teknik olarak Aylık Bağlama Oranında 2000 ve 2008 yıllarında yapılan değişiklikten kaynaklanmaktadır. Hoşça kalın.

  22. nerdesin sgk uzmanı çok özledik seni ücretsiz danışabilceğimz tek sen vardın sende bizi yanlız bıraktınn :(((((

  23. Merhaba öncelikle böyle bir hizmet sunduğunuz için teşekkür ederim.
    ben 1997 sigorta girişliyim.3745 gün ödenmiş primim var.2 yıldır yurt dışında çalışıyorum.işlerimde huzursuzluk var bu yüzden tazminatımı alarak ayrılmak istiyorum.acaba bu 3600 gün ve 15 yıl sigortalılık süresi adı altında 2 yıllık tazminatımı alarak işten ayrılabilirmiyim?yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.saygılarımla

  24. ben sultan çiflihindeki yayla tekstilde çalışıyorum fabrika sigortasız çok işçi çalıştırıyor biz iki aydır sigortasız çalışıyoruz lütfen ilgilenirmisiniz.

  25. sayın sgk uzmanı medyanın baskısı cevrein söylentsine kapıldı gitik gss gelirtesti yaptırdık yeşilkarta felan iytiyacım yok aylık 106 tl her ayborclanıyom ödeme gcüm yok ve bunu isdemiyom tüm baş vurmalarım sunuc suzkaldı bunası cıkiş yapabilirim işsizim calışmıyon kanım devleetin bizi zorla paraya baglıması dünyanın hic bir yerinde böyle kanusuzluk ve zorbalık yok

  26. sayın sgk uzmanı sgk karma karışık oldu işin icinen cıkamıyom sizden ricam bana yolgösdermeniz dogum 1955 sgk girişim 1973 bagkurgirişim 1999 bagkurterkim 2004 sgk gecişyaptım yaşdan emekli olsam nekadar alırım günden emekli olsam nekadar alırım

  27. mustafa tutmus

    sayın uzmanım,süper emeklilik için ödenen paraları nasıl geri alabiliriz.konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim iyi çalışmalar.

  28. merhaba sgk uzmanı, benim şu sorum var, benim emekli olmam için 5300 gün ssk prim günüm olması lazım ama yaşı beklediğim için 5300 ü geçti. şu anda 6100 prim günüm bulunmaktadır. çevremden duyduğuma göre olması gerekenden fazla prim günün varsa emekli maaaşı belli oranda kesiliyormuş. her 1 yıl için %10 gibi kesnti oluyormuş. beni bu konuda bilgilendirirmisiniz.

  29. Sayın Yağız bey. 5510 S.K. 60/1 maddesinde ”Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar,” primleri devlet tarafından karşılanmakla birlikte size 112 TL. borç çkarılması gelir testi yaptırmamanızdan çıktığı anlaşılıyor. Çünkü bahsettiğiniz gelir ve aile kişi sayısına göre bu miktar fazla. Adınıza ek-1 borç tebligatı gelip bunun alınmasından 1 ay içerisinde gelir testine girmişseniz SYD.Vakfının yeni bildireceği miktar esas alınacaktır. Şayet bu miktar yukarıda bahsedilen kanuna göre aile içi geliriniz kişi başına asgari ücretin 1/3 nden az çıkarsa primleriniz devlet tarafından, 1/3 ile asgari ücret arası çıkarsa 36 TL., asgari ücretten asgari ücretin 2 katına kadar olan kazançlar için 112 TL. GSS.primi ödeyeceksiniz. Önemli olan herşeyi süresinde yapmanız gerekir. Bağlı bulunduğunuz SYDV. biran önce giderek süreci hızlandırmanız gerekir. 1.1.2012 tarihi sonrası borçlar anlattığımız üzere adınıza tahakkuk belgesinin alınmasından 1 ay içerisinde gelir testi için müracaatınıza bağlıdır. Saygılar .

  30. merhabalar,,abim işsiz, evli ve 2 çocuğu var 3 ay önce ailece benim yanıma taşındılar, dolaysıyla evde 5 kişi olduk. taşındıktan sonra gss müracatında bulundu her ay 112 tl borç çıkardılar, itiraz dikekçesi verdik, buna karşılık 1.500 tl. gelirimiz var ev kira ben dahil hiçbirimizin herhangi bir malvarlığı yok. dilekçe kabul edilmezse ne yapmalıyız… en önemlisi 1 ocak 2012 den bu yana olan borcu ödeme gibi bir durumumuz yok, buna karşı ne yapabiliriz? teşekkürler

  31. Sayın Eyüp Pınar Bey. Babanızın tarım sigortası kendisinin Ziraat odalarına kayıt olması nedeniyle 1999 yılından itibaren Bağkur (4b) sigortaya dahil edilmiş. Bu yıldan itibaren primlerinizin ödenerek emekli olma durumunuz olabilir. 2007 yılından itibaren SSK tarıma yatırdığınız primler ve tevkifattan kesilerek SGK ya yatırılan primler bu borcunuzdan düşülmesi gerekir. Belgelerinizi bağlı bulunduğunuz İl/Merkez Müdürlüğüne veriniz. 13 yıllık tevkifat listesini çıkarmak biraz zaman alabilir. Emekliliğiniz 4/b Bağkur tarım sigortasından olması gerekiyor. Anca dosyanızın tekemmül etmesi gerekir. Bunun için dilekçe verdiğiniz İl Müdürlüğüne müracaat etmelisiniz. Selamlar.

  32. Sn Ersin Bey. İzinlerle ilgili İş Kanunun verdiğihaklar aşağıda belirtilmiştir. Uyuşmazlık halinde bağlı bulunduğunuz Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüğüne başvurmanız gerekir.Selamlar.
    İş Kanunu yönünden verilecek izinler.Evlenme İzni.İşçilerin evlenmelerinde üç güne kadar verilecek izinler (İş Kanunu Md.46,55).Ölüm İzni.İşçilerin ana veya babalarının, eşlerinin,kardeş veya çocuklarının ölümünde 3 güne kadar verilecek izinler (İş Kanunu Md.46,55).Yıllık İzin. İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.

    Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

    İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

    Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden az olamaz.

    Ayrıca elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yol İzni

    Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır (İş Kanunu Md.56).
    Yeni İş Arama İzni. Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır (İş Kanunu Md.27). Doğum İzni. Çalışan kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. . Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir (İş Kanunu Md.74). Periyodik Kontrol İzni

    Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir (İş Kanunu Md.74).

    Doğuma Bağlı Ücretsiz İzin

    İsteği halinde kadın işçiye, on altı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir (İş Kanunu Md.74).

    Süt İzni

    Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır (İş Kanunu Md.74).

    Hastalık ve Dinlenme İzni

    Bir haftalık süre içinde kalmak üzere hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri (İş Kanunu Md.46).

    Diğer İzinler

    Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinler (İş Kanunu Md.46).

  33. merhaba sgk danışmanı,
    benim sorum şu geçenlerde iş yerinde bazı izin ile ilgili sorunlarla karşılaştımm. iş yerinden cenaze olur, düğün olur, doğum olur vs buna benzer başka bi durum olursa izin hakkımız ne kadar olur bilgilendirirseniz çok sevinirim.

  34. selamlar. babam 1991 ile 1998 yılları arasında tarım ssk yatırdı. ve terk etti. daha sonra 2007 de tekrar geri başladı tarım ssk primi yatırmaya. ama babamın 1999 yılından bügüne kadarda tarım bagkurluymuş 08,12,2012 ye kadar. ve biz emeklilik işlemleri için başlattıgımızda bagkurdan bize verilen bilgiye göre tarım ssk ile çakışan günleri geri istediklerini ve bütün primleri geri istiyecez dediler. ama tarım ssk bu primleri ve çakışan günlerin parasını aktarmıyor. babam ziraat odasına kaydı ve sebze halinde sattıgımız meyvanın tefkivat kagıdı var. babam 60 yaşında. bunun için ne yapmalıyız veya hangi maddeye göre işlem yapmalıyız. bizi tam iki aydır oyalıyorlar ne yapmamız gerekiyor saygılarımla

  35. Sayın Ersin Bey. İstanbul Kadıköy bölgesi işyerinde 2009/3.ay da düzeltme işlemi yapılmış. Merak edilecek bir şey yok. Ancak 1 numarası ile bildirdiğiniz notta işyeri numarası yazılmamış. Şayet 1 numaralı nottaki işyerinin 2 ve 3 numaralardaki 1178847 işyerinden ayrı ise çalışmalarınızın bu işyerinden 1178847 işyerine aktarma işlemi yapılmış. Yani işyeri değişikliği. 16 gün ve 355,20 kazancınızda bir değişiklik yok. Selamlar.

  36. merhaba sgk uzmanı
    ssk hizmet dökümümde şöyle bi durum var bunun anlamı nedir. 1: 34/07 200903 01A 16 355,20 16/03 2: 1178847 34/07 200903 01E 16 355,20 16/03 3: 1178847 34/07 200903 01I 16 355,20 16/03 görüldüğü üzere 3 kere giriş yapılmış iş yerim tarafımdan

  37. Sn.Çelebi. Yaş düzeltme ile ilgili bir düzeltme yapılacağını duymadım. Yapılacağını da sanmıyorum. Selamlar..

  38. teşekkür ederim beyefendi.Hükümetin emeklilikle ilgili yaş düzelme gibi herhangi bir çalışması  var mı ?Bilgi verirseniz sevinirim…

  39. Sn.Çelebi. Sicili aldığınız doğun tarihi esas alınarak emekli tarihiniz belirlenecektir. 25 yıl 47 yaş dolduğunda emekli olabilirsiniz. Yani 20.11.2016 yılında. Hoşça kalın Sosyal Güvenlikte kalın.

  40. ben 1983’ün 5. ayın birinde ssklı oldum.O zamn ki dogum tarihim 20/11/1969 iken askere gitmek için 1984’te yaş büyüttüm ve 20/11/1965 dogumlu oldum.1985 yılında da askere gittim.1987’den sonra bir kamu kuruluşunda çalışmaktayım şuan ki pirim ödeme günüm 7854 gün oldu.Ben hangi yaşıma göre ve hangi yasaya göre emekli olacagım.bilgi verirseniz teşekkür ederim..

  41. Sn Tutmuş.
    1963 doğumlu ve işe giriş tarihinizin 1986, ve prim ödeme gününüzün toplam da 1039 (SSK+Bağkur) gün olduğunu belirterek emeklilik tarihinizin bildirilmesini istemektesiniz. Doğum ve işe giriş tarihlerinin ay-gün şeklinde belirtmiş olsaydınız daha kesin bir sonuç çıkardı. 49 yaşını ve 25 yılınızı doldurduğunuzdan yaş ve yıl sorunu yok. Ancak 5300 gün prim ödemeniz gerekir. Yaştan emeklilik için 3600 günü doldurmaya gayret edin. Gün dolduğunda yaşınızda dolacaktır. Varsa Yurtdışı çalışmalarınız ve askerlik borçlanması yapılabilir. Hoşça kalın devamlı SGK’da kalın.

  42. Sayın Vefa Bey.Eşinizin almış olduğu işsizlik ile sorunu öncelikle İşKur Müdrülüğüne giderek çözmeniz gerekir.Hiç çalışmadan eşinizin adına sigorta primi ödenmesi size mağdur etmiş. Sosyal Güvenlik Kurumuna bu dönemde çalımmadığını belirtir itiraz dilekçesini, işyerinden alacağınız çalışmadığına dair bir yazı ekinde bildirmeniz, ayrıca işverence SGK ‘ya işlemlerin iptal edilmesini yani prim belgelerinin iptali için yönlendirmeniz gerekir. Tabi bu Kurumca değerlendirilip gerekli iptal işleminin bitmesini beklemeniz gerekir. Saygılar.

  43. Müdürüm;1963 doğumluyum,SGK kaydım 1986, prim ödeme günüm 739 bağkur 300 gün.Bizim emeklilik emekliyor galiba nasıl emekli olurum :)))

  44. sayın sgk uzmanı merhaba,
    eşimin 2005 yılında aldığı işsizlik maaşını 2007 yılında faizi ile geri isteyen ihbarname eşimin ailesinin evine gelmiş biz bunu yeni öğrendik… geri isteme sebepleri eşimin evraklarını verdiği fakat hiç çalışmadığı işyerinin kendisini (işsizlik maaşını alırken) 10 gün sigortalı göstermeleri…. itiraz etmeyi istiyoruz.. bize nasıl bir yol önerirsiniz ayrıca itirazı işkura mı yoksa sgk’ya mı yapmalıyız… yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.iyi çalışmalar

  45. DUYURU : Bağ-Kur Sigortalıları , 6111 sayılı kanuna göre yapılandırma talebinde bulunmuş ancak deyemediği için yapılandırması bozulan vatandaşların yeniden bu borçlarını ödeyebilmeleri maksadıyla bir kolaylık sağlandı. Prim borçluları eğer borçlarını öderlerse yapılandırmaları devam edebilecek. Prim affından yararlanmış ancak ödenmesi gereken tutarları süresinde ödeyemeyerek yapılandırması bozulan vatandaşların, yatıramadıkları tutarları gecikme zammı ile birlikte ödemek şartı ile en geç 1 Ekim 2012 tarihine kadar dilekçeyle bağlı bulundukları il veya merkez müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

  46. Sayın Murat Bey. Ürün sattığınız kuruluş ve işletmelerde sattığınınız ürünlerin % 1 i, sigorta primi için tevkif edilir ve bu miktar adınıza Devredilen Bağ-Kur İl Müdürlüklerine yatırılır. Ürün teslim eden kişi belgeleri ile İl Müdürlüklerine gider, kesilen miktarı ödeyeceği tarım  sigortasından mahsup eder, şayet başka bir yerden sigortalı ise parasını buradan geri alır. Ancak bu işlem 1994 yılında yürürlüğe girdiği için 1990 yılındaki işlemleri kapsamaz. Zaten sizden de kesinti yapılmamıştır. Uzun yıllardan beri çiftçilik yaptığınızı belirtmektesiniz. Tütün, şeker pancarı, tahıl, pamuk Vs. gibi ürünleri yukarıda  bahsettiğim gibi tevkifat yapıldı ise ve Tarım İl Müdürlüğüne kaydınız var ise Bağlı bulunduğunuz İl/Merkez müdürlüğüne satış evrakları giderek bu sürelerde adınıza yatırılan miktarların sigortanıza aktarılmasını sağlayabilirsiniz. Şu anda mevcut duruma göre yaşlılıktan emekliliğiniz 15 yıl 5400 gün Prim ödemeden emekli olamazsınız.  Saygılar.

  47. Sayın Cem Bey. Sizin için en kısa yol emeklilik şartı şu anda sigortalı bir işe girip fiilen 3600 gün bittiğinde emekli olabilirsiniz. Askerlik, yurtdışı gibi borçlanmanız mevcutsa bunları da borçlanabilirsiniz.  Selamlar.

  48. Sayın Ahmet Bey. Kayın pederinizle ilgili olarak öncelikle geçmiş olsun dileklerimi bildirir Allah’tan acil şifalar dilerim. Öncelikle oğlu üzerinizden hastaneye gidebilmesi için bağkur tarım sigortalılığını iptal edilmesi gerekmekte. Borçları için iptali sözkonusu değil. Ancak iptal işlemi 6111 sayılı kanunu ile 65 yaşında olan sigortalılara verilen bir hak ile 25.02.2011 tarihi itibariyle sona erdirme işlemi yapılarak borç miktarı azalabilir. Bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl /Merkez Müdürlüğüne bunu belirtmeniz gerekir. Ayrıca Maluliyet sigortasından istifade edebilmeniz için ilgili Müdürlüğe başvuruda bulunabilirsiniz. Selamlar.

  49.  Mustafa Bey. Mevcut mevzuatta ancak işkazası veya meslek hastalığı sonucu sürekli çalışma gücünüzde eksiklik bulunması halinde aylık bağlanabiliyor. Diğer durumlarda %40 ve yukarı oranlarda haksahipliği başlar. Saygılar.

  50. selam sgk uzmanı %22 engelli raporum var herhangi bir hakkım varmı. varsa yazabilirmisiniz.

  51. sayın sgk uzmanı, yıllardan beri çiftçilik yapmaktayım, ancak SGK’ya ödenmiş ilk primim 2009 yılında. doğum tarihim 1961. tarım bağkurundan emekli olabilmem için ne yapmam lazım? Emeklilik prim ve yaş şartları nedir? Ayrıca bir de 1990 senesinde ÇUKOBİRLİK’e pamuk sattığıma dair faturam var ancak Ziraat Odasında 1990 senesinde kaydım olmadığı için bu faturanın birşey ifade etmeyeceğini söylüyorlar, bu işin doğrusu nedir.?

  52. Selamlar. Sayın Uzmanım, doğum tarihim 10.08.1961. SSK girişim 1988. yatırılmış prim gün sayım ise sadece 55. Şuanda köyde yaşamaktayım ve herhangi bir sosyal güvencem de yok, gelirim de yok.  Emekli olabilir miyim?
    SAYGILAR.

  53. Kayınpederim 1934 doğumlu. 4 yıl önce çiftçi bağkuru ile emekli olabileceğini duyup elindeki bir süt faturası ile bağkura kayıt olmuş. O gün için yeterli pirim günü olmadığı için emekli olamamış. Şu anda 35 bin lira borç ve faiz birikmiş. Bağkurdan çıkarsa bu borç af olur mu? Eğer icra takibi yapılırsa ne yapmalıyız. Bağkurlu olduğu için oğlu üzerinden tedavi de olamıyor. Üstelik şeker ve kanser hastası… Biz neler yapabiliriz? Yardımcı olursanız sevinirim.

  54. Güllühan Bayık

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler uzmanım….

  55. sağolun sayın uzmanım verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

  56. sayın Güllühan hanım. işe giriş tarihiniz olan 2008 tarihinde dilekçe verip aylığınızın durdurulması ve işten ayrıldıktan sonrada tekrar başvuru yaparak aylığınızın tekrar bağlanmasını talep etmeniz gerekirdi.SGK nın uygulaması doğrudur. ama dava açma halinde kazanma dudrumunuz tarafımızca bilinmmemektedir.saygılar

  57. sayın sadık bey. 23.11.1998 öncesi işe girmiş iseniz 57 yaş 5900 gün.daha sonra işe girmişseniz 58 yaşınızda 5975 gün primle emeklisiz

  58. Sayın Hayrettin bey. elden ödeme imkanınız yok ama ek olarak başka işyerlerinden çalışmanız halinde kazançlarınızı yükseltebilirsiniz. bu da bağlanacak olan aylığınıza artış sağlayacaktır.1990 yılından itibaren tüm çalışmalarınızın ortalaması alınacağından ödediğiniz her fazla prim ortalamanızı yükseltecektir.

  59. Sayın niyazi bey.aylık bağlamada aylığı artıran sebeblerden bir tanesi gün sayısının yanında ortalama yıllık kazançta aylık miktarını etkileyen sebeblerden bir tanesidir. 1990 yılından itibaren almış olduğunuz kazançlar hesaplamada baz alınır.son çalışmalarınızdaki düşük kazanç uzun sürmesi halinde bağlanan aylıkta ciddi oranda düşme olabilecektir.emekli maaşınızın düşmesini istemiyorsanız şu an ki kazancınıza yakın bir iş bulmanız gerekir.

  60. Güllühan Bayık

    Sayın uzmanım vefat eden babamdan dolayı bağkurdan yetim aylığı almaktayken 2008 yılıda 12 gün sigortalı bir işte çalıştım bunu dilekçe ile sgk’ya bildirmedim ve evlendiğim tarih olan 2011 yılına kadarda bağkurdan maaş almaya ve sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ettim, evlendikten sonra maaşımın kesilmesi ile ilgili dilekçe yazdıktan sonra borç bildirisi geldi, 2008 den 2011 yılına kadar aldığım maaşları ve yararlandığım sağlık giderlerinin geri talep ediyorlar toplamda 8 bin TL, çok kişiye danıştım ama kimse net bir cevap veremedi, hocam bu durumda yasal olarak bir hakkım var mı dava açmayı düşünüyorum ama kazanabilir miyiz yoksa bu borcu ödemek zorunda mıyım?

  61. sayın müdürüm 1998 ssk girişim var 1979 doğumluyum nezaman emekli olabilirim saygılar

  62. Selam, şu an sgklı olarak çalışmaktayım, ücretim asgari ücretten ödenmektedir. emekliliğime 7 yıl kalmıştır. bu süre içerisinde ek prim ödeyerek emekli maaşımın artmasını sağlayabilir miyim. böyle bir imkan varmı varsa en az kaç yıl ödeme yapmam lazım.

  63. sayın uzmanım daha önceki sorularımı cevapladığınız için teşekkürler.benim şu an bir sorunum oldu 1969 doğumluyum 1987 denberi ssk lıyım ssk olduktan sonra askere gittim.2019 da emekliyim .8300 gün pirim günüm oldu.pirimim 2000 bürüten yatıyordu. hep yüksek ödendi.şimdi ise işyeri tazminatımızı verip.çıkarıyor.işçileri taşörene çeviriyor bana istersen tazminatı aldıktan sonra taşörende devam edebilirsin deniyor.ama bundan sonra ssk pirimin asgari üçretten yataçak.üstünü eldenverecez deniyor.tabi eskimaaşa göre düşük maaş.şimdi şaşırdım .ali tezel tv de ssk nız yüksek ödenirse pirim gününüzde tamamsa sonra asgari ücretten ödenen pirimler emekli olduğunuzda emekli maaşınızı düşürür demişti.yüksek pirimle gününüzü dolduysanız mümkünse düşük pirimle çalışmayın demişti. ssk sız başka bir işyerindemi çalışsam emekli olunçayakadar.şaşırdım.SAYIN UZMAN IM siz benim yerimde olsaydınız ne yapardınız.değerli bilgilerinizi yazarsanız sevinirim.saygılarımla.

  64. Sayın Dursun Bey.Bahsettiğiniz konu ile ilgili bir çalışma olduğuna dair hiç bir bilgim yok. İhtimal de vermiyorum. Emeklilik yaşı yasallaşmış, bununla ilgili anayasa mahkemesine gitmiş ve şu anki son hali uzun bir süreçten sonra ortaya çıkmış. Hiçbir kimsenin değiştirmek işine gelmez. Hoşçakalın.

  65. Sn Hayrettin Bey. Bağ kur hizmetlerinizin birleştirmeniz için şu an çalıştığınız işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne müracaatta bulunmalısınız. Hoşçakalın.

  66. Sn Gonca Hanım. 6111 sayılı Torba yasa 1.3.2011 yılında yürürlüğe girdi. Bu kanuna göre eşinden boşanan kız çocukları babalarının sigortasına dönebilirler. Yaş şartı da bulunmamaktadır. Kızıltepe SGK Merkez Müdürlüğüne gidip bunu açıklarsanız size yardımcı olacaklardır. Ancak sizin SSK ya prim yatırdığınızı belirtmektesiniz. Anlattığım konu hiçbiryerden sigortası olmayanlarla ilgili. Çocuğunuzla ilgili babasının SSK sı varsa buradan faydalanabilir. Yada Yeşilkart birimine yönlendirirler. 18 yaş altı çocukların devlet güvencesi vardır. Maaş alan kardeşiniz hanenizden ayrıldığına göre gelir testi yaptırarak GSS kapsamına ücretsiz girebilirsiniz. Kızıltepe SGK Merkez Müdürlüğü size yardımcı olacaktır. Bundan emin olunuz. Hoşçakalın.

  67. Selamlar Vedat Bey. İki işyerinden de sigortalı olmanızı engelleyen hiç bir yasa yok. Bir veya birkaç işyerinde çalışabilirsiniz. Ancak çalışmalarınız ay olarak 30 günü, yıl olarak 360 günü sayılır. a) işyerinde 30, b) işyerinde 30 toplam 60 gün, sigortalı gün sayısı olarak 30 kabul edilir. Kuruma bildirilen kazanç olarak toplamda asgari ücretin 6,5 katına kadar bildirilebilir. Asgari ücretin 890 tl olduğunu farzedersek her 2 veya 3 işyerinden aylık 5.785 tl ye kadar bildirilebilir. Şayet bundan da fazla ise işçi payınızı SGK dan talep edebilirsiniz. Hoşçakalın.

  68. Sayın Osman Bey.

    Askerlik sürenizi belirtmemişsiniz. 15 ay olarak alıyorum. 1 yıl 11 ay uzman erbaş ve 1 yıl 11 ay 10 gün (700) toplam SSK hizmetiniz toplam 5 yıl 1 ay 10 gün, emekli sandığına girdiğiniz 01.12.1998 tarihinden düşünce 21.10.1993 ilk işe giriş tarihiniz olmaktadır. Buna göre 54 yaşında emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması yapmış kabul edilerek ve süresi tam olarak bilinmeden yapılan bir hesaplamadır. Hoşçakalın

  69. ekrem bey yeni emeklilik yani yaşa takılanlarla ilgili bir çalışma varmıdır varsa sicilim 1989 yılı gün primi 6850 şu an 2 yıl 25 yıla var 10 yıl yaş vurdu.yeni yasa kabul görürse nice olur benim halim..:)) slmlar..

  70. Selam, şu an sgklı olarak çalışmaktayım, ücretim asgari ücretten ödenmektedir. emekliliğime 7 yıl kalmıştır. bu süre içerisinde ek prim ödeyerek  emekli maaşımın artmasını sağlayabilir miyim.  böyle bir imkan varmı varsa en az kaç yıl ödeme yapmam lazım.

  71. Selam Sgk uzmanı, daha önceki soruma vermiş olduğunuz cevaba (Bağ-Kur çalışmalarınız için en son sigortalı çalıştığınız yere müracaat edip hizmetlerinizin birliştirilmesini talep etmelisiniz) istinaden şu anki çalıştığım iş yerinemi yoksa bağlı bulunduğum sgk il müdürlüğüne mi başvurmam gerekiyor.

  72. ben 2001 yılında eşimden boşandım boşandıktan sonra yeşil kart çıkardım yeşil kartım 2011 7 ci ayına kadar aktifti,süresi dolmuş .ben kız kardeşimle mardin kızıltepede kalıyordum 3 ay önce babam emekli olduğu için onun üzerine kaydoldum 25 yaşını geçenler babasının ssksından yararlanamazmış .bende mardin kızıltepe yeşil kart bürosuna yeni yasa için başvurmak istediğimde kız kardeşimle yaşadığım için onun maaşı baz alınıyor dediler yenilenmedi kardeşimin tayni elazığ kovancılara çıktı. bu ay bende ssk mı bu ay hemen dışardan yatırdım gecikmemek için ne yapmalıyım kardeşim hem bana ve kızıma bakıp hemde ssk mı yatıramaz ne yapmalıyım lütfen yol gösterin

  73. slmlar, ben sabah 7den 3e kadar bir iş yerinde , sonra 5 ten akşam 11e kadar bir iş yerinde çalışıyorum. her iki işyerimde ssk girişimi yaptı. ayda 45-50 gün çalışmış olcam ssk dökümünde bu olabilirmi. a yani işin özeti ben iki yerden sigortalı olarak çalışabilirmiyim.

  74. iyi günler. 04.07.1971 doğumluyum. 1991 eylül ayında askeregittim. 1993 ocak ayından 1994 aralık ayına kadar uzman erbaş olarak çalıştım. 1995 mart ayından 1998 kasım ayına kadar 700 gün ssk sigortalı olarak çalıştım. 1998 aralık ayı itibariyle devlet memuru olarak göreve başladım. halen çalışmaktayım. ssk, askerlik ve uzmalığı birleştirmedim. eğer birştirirsem nezaman- birleştirmesem ne zaman emekli olabilirim. şimdiden teşekkürler.

  75. Sayın Birol bey. Duyarlılığınız için teşekkürler. Gayemiz rızayı ilahi. Sizlere yardımcı olabiliyorsak bahtiyar hissedeceğiz kendimizi. Allah emanet olun.

  76. Sn Zeynep Buse Hanım. Yazınıza Birol Bey olarak cevap verdim. 1992 senesinde muhasebeciniz tarafından verilen sicilde gün sayısı bildirilmediğinden başlangıç kabul edilmemektedir. Ancak Sicil numarası alınan il Müdürlüğüne bir yazı ile müracaat ederek mevcutsa gün sayınızı işletebilirsiniz.. Dosyanızda birdirilen hizmetler sicilsiz olarak işlenmiş olabilir. Bu yıllarda bilhassa ilk girişlerde sicilsiz çalışmalar bulunmaktadır. Buradan netice alınamazsa sigorta başlangıç tarihinin tescili için yetkili iş mahkemesine dava açmalısınız. İlave olarak SSK dan emeklilik için 15 yıl 3600 gün ve 60 yaş şartını yerine getirdiğinde emekli olabilir. Tüm günlerin yada enson 1260 günün ssk çalışması olmak şartıyla. Bağkurdan emeklilik için 15 yıl ve 5400 gün bağkur yada isteğe bağlı ödenmesi gerekir. Saygılar.

  77. sayın sgk uzmanı şu dönemde herkesin para karşılığında yapmış olduğu danışmanlık hizmetini hiç bir ücret almadan yaptığınız için size çok teşekkür ederim her şey gönlünüzce olsun 

  78. Sayıl Atilla Toptaş. Babanız 1998 yılından itibaren BağKur Tarım sigortasına kayıtlı ve prim ödemediğinizi belirtmektesiniz. Babanız bağkura kaydı olduğu ve borcu olduğu için ne annenize ne de babanıza sizin üzerinizden sağlık yardımı alması mümkün değildir. Ancak müracaat etmeniz halinde yalnızca anneniz ve kardeşleriniz için ikametinizin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi yaptırarak sağlık güvencesine kavuşabilir. Gelir testi sonucuna göre ya hiç GSS primi ödemeden, yada gelirinize göre belirlenecek primi yatırarak sağlık yardımına kavuşabilir. Babanız hariç. Saygılar.

  79. Sn.Niyazi Bey. Önceki cevap verdiğim aynı kişi tahmin ediyorum. Vergi indiriminden istifade etmekiçin öncelikle çalışmış olduğunuz işyerinin bağlı olduğu Defterdarlık veya Mal Müdürlüğüne müracatınız olmalıdır. 1987 tarihli işe girişiniz mevcut olduğu için % 40 ve yukarısı vergi indirimi aldığınızda emekli olabilirsiniz. Aylığınızda bir değişiklik olmaz. Selamlar.

  80. Sn. Aziz Birdal. 1973 tarihinde sigortalı emeklilik yaşı 15 yıl 3600 gün ve 55 yaş. Bu şartlar yerine gelmiş. Ancak Sizin Bağkur çalışmanız olduğu için 4. şart olarak Bağkurdan sonra 1260 prim gün prim ödenmesi gerekir. Bağkurdan sonra en az 1260 gününüz dolduğunda işten ayrılarak emeklilik talebinde bulunabilirsiniz. Selamlar.

  81. Sn .Mehmet Bey. Gelir testi için ikametinizin bağlı bulunduğu il veya ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmanız gerekir. İstanbula oturuyorsanızda adres kaydınız Bartın ise Bartında gelir testi yaptırmanız gerekir. Yada ikametinizi İstanbula aldırmanız gerekir. Önemli uyarı. ŞUBAT AYINDA MUTLAKA YAPTIRINIZ. AKSİ TAKTİRDE ZENGİN SAYILARAK EN ÜST BASAMAKTAN GSS PRİMİ ÖDEMEK ZORUNDA KALACAKSINIZ. Selamlar.

  82. Sn Birol Bey. 1992 senesinde muhasebeciniz tarafından verilen sicilde gün sayısı bildirilmediğindn başlangıç kabul edilmemektedir. Ancak Sicil numarası alınan il Müdürlüğüne bir yazı ile müracaat ederek dosyanızda birdirilen hizmetler sicilsiz olarak işlenmiş olabilir. Bu yıllarda bilhassa ilk girişlerde sicilsiz çalışmalar bulunmaktadır. Buradan netice alınamazsa sigorta başlangıç tarihi olarak yetkili iş mahkemesine dava açmalısınız. İsteğe bağlı sigorta 1.10.2008 yılından itibaren 4/b (bağkur) hizmeti sayılmaktadır. Sigortadan emeklilik için yukarda anlattığım şekilde başlangıç tarihinizi 1992 olarak tescil ettirebilirseniz 53 yaş 5600 gün ile emekli olabilirsiniz. Bağkur ödemeniz halinde en son 3,5 yıl (1260 gün) ssk lı çalışmanız gerekir.

  83. Sn.Hayrettin Bey. Cevabımızda geciktiğim için özür dilerim. 1.1.1988 tarihli işe girişi olan sigortalılar için 25 yıl 50 yaş ve 5375 gün şartı mevcut. 22.10.2019 tarihinde emekli olursunuz. Bağ-Kur çalışmalarınız için en son sigortalı çalıştığınız yere müracaat edip hizmetlerinizin birliştirilmesini talep etmelisiniz. Sağlıcakla kalın.

  84. Sn.Niyazi Bey. 1.3.1987 tarihinde sigortalı işe girdiğinizi belirtmektesiniz. Bu tarihte işe giren sigortalı için 25 yıl 50 yaş ve 5375 gün şartı mevcut. 25 yılınız 1.3.2012 yılında dolduracaksınız. Gün sayınız da mevcut. 50 yaşınız (22.10.2018) dolduğunda emekli olabilirsiniz. Askerden önce sicil aldığınızdan ademeniz halinde değişiklik olmamaktadır. Selamlar.

  85. selam sgk uzmanı mesajımı cevaplamamışsınız rica etsem en kısa sürede cevaplarmısınız.

  86. iyi günler   benim izmirde oturan 27 . 01 . 1964 doğumlu amcam var 1992 senesinde bir muhasebeci arkadaşı kimlik bilgilerini alarak sigorta girişi yapmış ve sgk tarafından sigorta numarası verilmiş ve elinde sgk kartı var , e devlet e girdiğimde sgk girişi gözüküyor fakat hiç prim günü yok. Şubat 2012 itibariyle isteğe bağlı olarak primlerini yatırmaya başladı merak ettiğim sürekli ödediği takdirde 3600 ile mi yoksa 5400 günü tamamlayınca mı emekli olacaktır bilgi verirseniz sevinirim kolay gelsin. Zeynep Buse 

  87. atilla topdaş

    sayın yetkili ben 2005 yılından beri ssk lı olarak bir iş yerinde çalışıyorum , babam 1998 yılında çiftçi bağkur kayıtoldu lakin 7 yıldır pirimlerini yatırtamamaktadır . annem ve babam benim üzerimden ssk lı olarak ssk hizmetlerinden yararlanabilirmi. anneme iş yerimden vizite kağıdı çıkartıp sgk ya gittim ve olur neden olmasın deyip işleme başladılar ve tamam oldu dediler, annem hasteneye gittiğinde muayene olamassın deyip göndermişler ben bu işi nasıl hallede bilirim yardımcı olursanız sevinirim nasıl bir yol izlemeliyim işim çok acele cevap yazarsanız sevinirim

  88. sayın uzmanım ben %70 ağır özürlü kısmında evet yazan kardeşim var.40 yaşında.ben bakıyorun kiracıyım net 1550 maaş alıyorum.kardeşim babamdan dolayı 400 tl yetim maaşı alıyor.toplam 5 kişiyiz.özel sektörde çalışıyorum.vergi indirimimden yararlanırmıyım nasıl.aldığım maaştan 2000 tl bürütten maaşım var.vergi indiriminden faydalanırsam emekli maaşım düşermi.1987 ssk girişliyim 8200 günüm oldu 1969 doğumluyum2019 da emekli olacağım saygılarımla kolaygelsin.

  89. meraba bana sıgortada yardım edecek arkadaş var dogumtarihim 1955 işe başlangıcım 1973 sgk toplam gün 3.656 bagkura başlangıcım 01.11.1997 04.12.2004 7 yıl 1 ay 3 gün bagkurumu 04.12.2004 sgk cevirdim 04.02.2004 itiraben sgk calışdgım günsayısı 1063 emekli olmadım hangi memura gitiysem dugrudürüs aydınatmıyolar bukonuda bana bilgilendirecek arkadaş varmı 
    bagkudab sgk geciştarihim 04.12.2004 butariden sonra sgk 196 pirim günüm olursa emekli olmaya hak kazanıyomu yaşım 56 saygılar azizi birdal 

  90. Sayın Niyazi Bey. Askerden önce sigorta sicili aldığınız anlaşılmaktadır. Ödemeniz halinde sigorta emeklilik tarihinde bir değişiklik olmamaktadır. Saygılar sunarım.

  91. sayın uzmanım ben 22.10.1969 doğumluyum.ssk no.17083005. 01.03.1987 de ssk başlangıçım.1990 da 18 ay askerlik yaptım 8200 gün pirimim var halen çalışıyorum .emekli olaçağım tarih 22.10.2019 gözüküyor askerliği ödersem emekli tarihim geri çekilirmi. yeni görevinizde başarılar dilerim saygılarımla.

  92. Mehmet Gündoğdu

    Meraba ben Mehmet Gündoğdu (kırbaşın oğlu)
    Benim ve eşimin sigortası yok.Eşim babasının üzerinden faydalanıyor.Yeni kanundan dolayı gelir beyanı için  bizim nereye müracaat etmemiz gerekiyor  .Bizi aydınlatırsanız seviniriz.

  93. 27 01 1964 doğumluyum 1992 senesinde bir muhasebeci arkadaşım ssk girişimi yapıp ssk numaramın yazılı olduğu kartı bana verdi fakat hiç prim yatırılmamış şimdi isteğe bağlı sigorta yaptırmak istiyorum şubat 2012 itibariyle isteğe bağlı ödemeye başlasam hangi şartlarda emekli olurum şimdiden teşekkürler

  94. Merhaba, Benim doğum tarihim 22/10/1969 askerlikten önce  01/01/1988 tarihinde ssk girişi yaptım. 1991 den itibaren 6 sene 2 ay bağkur ödedim. 01/01/1998 tarihinde tekrar ssklı oldum şu ana kadar ödediğim prim 5040 . bağkur  ve ssknın toplamı 7200 bu koşullarda ne zaman emekli olabirim. ssk ve bağkur birleştirmesini kendimmi başvurmalıyım yoksa kurumlar kendi aralarında mı yapacaklar.

  95. sayın uzmanım ben 22.10.1969 doğumluyum.01.03.1987.desigortaya başladım şuana kadar ssk lı çalıştım.8250 gün pirimim var .1990 da askerlik yaptım.emekli yaşım 2018 in 10 çuayı gözüküyor.askerliği ödemedim .askerliği ödersem tarihi ileri alabilirmiyim.son 12 yıl 2000 tl pürüten pirim ödendi.cevaplarsanız sevinirim.saygılarımla teşekkürler.

  96. Merhaba Hasan Karan. Doğum tarihinizi düzelttiğinizde daha sağlıklı cevap verebilirim. SSK dan emeklilik için çalışmaya başladığınızda en az 3,5 yıl (1261) çalışmanız gerekir. Askerlikten önce veya sonra sicil aldığınız hakkında bilgim olmadığından hangi tarihte emekli olabileceğiniz doğum tarihinin bilinmesine ihtiyaç vardır. Saygılar sunarım.

  97. Sn. Kazım Bey. Anneniz ile ilgili olarak 15 yıl isteğe bağlı prim ödemesi halinde emekli olabilir. Bilindiği üzere isteğe bağlı 1.10.2008 tarihinden itibaren 4/b (Bağkur) sigortalısı sayılmaktadır.

    Bu köşeden devamlı uyaracağım. Hiç kimse sigortasız kalmasın.

  98. merhaba ben hasan karan ben 03,10,1995 doğumluyum 26,08,1991 tarihinde bağkura girdim 30,08,1995 tarihinde bağkuru terkettim 15,01,2001 tarihinde vergi mükellefi olman sebebiyle tekrar bağkura girdim halen bağkur devam ediyor 18 ay askerlik borçlanmasını yatırdım 330 lira bağkur pirimi yatırıyorum bağkurdan nezaman emekli olurum 2012 şarlarında ne kadar emekli maaşı alırım,ben vergiyi kapatıp ssklı olmak istiyorum ssk dan nezaman emekli olurum ssk pirimleri asgari ücretten yatarsa 2012 şartlarında ssk dan ne kadar emekli maaşı alırım verceğin bilgiler için şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım.

  99. MERHABA SGK UZMANI, BENİM SORUM ŞU BENİM ANNEM 47 YAŞINDA ŞİMDİYE KADAR BİR GÜNDE OLSA SİGORTA GİRİŞİ YAPILMAMIŞ HİÇ SİGORTASI YOK YANİ. İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLSA NE ZAMAN EMEKLİ OLUR. BÖYLE BİR İMKAN VARMI BU KONUYLA İLGİLİ NE YAPALIM NE YAPMAYALIM BİZİ BİLGİLENDİRİRMİSİNİZ. İYİ ÇALIŞMALAR.

  100. YEŞİL KARTLILAR SGK ‘ya devrediliyor

    SGK Başkanı Fatih Acar, 1 Ocak’tan itibaren kaldırılacak olan yeşil kartla ilgili önemli açıklamalarda bulundu…

    SGK Başkanı Fatih Acar, ”Yeşil kartlılar, Ocak’ta SGK’ya devredilecek. Yeşil kartlılar, 1 yıllık vize süreleri doluncaya kadar aynı şekilde sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edecek” dedi.

    SGK Başkanlığında, Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı sınavında başarılı olan adayların atama tercihlerinin alındığı bir tören düzenlendi.

    Acar, törende yaptığı konuşmada, 74 milyon vatandaşa doğumdan ölüme kadar hizmet veren SGK’nın Türkiye’nin en önemli kurumu olduğunu belirtti. Acar, SGK bütçesinin Türkiye merkezi yönetim bütçesinin yaklaşık yüzde 42’sini oluşturduğuna işaret etti.

    Göreve başlayacak 400 Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısının kayıt dışıyla mücadele edeceğini ifade eden Acar, ”Türkiye, kayıt dışı sorunun çözdüğü anda sosyal güvenlik açıkları tamamen ortadan kalkacak. 26 milyar TL ilave bir kaynağın SGK’ya aktarılacağı, daha sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminin kurulacağı bir dönemi yaşamamız mümkün” diye konuştu.

    Acar, 2008’den bugüne kadar kayıt dışıyla mücadele kapsamında yaklaşık 1 milyon kişinin ve 60 milyon işletmenin kayıt altına alındığını vurguladı.

    Yeşil kartlıların SGK’ya devri

    SGK Başkanı Acar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 9,1 milyon yeşil kartlının genel sağlık sigortalısı olarak SGK’nın bünyesine katılacağını söyledi. 5510 sayılı Kanun’un norm ve standart birliğinin sağlanmasını amaçladığını anlatan Acar, yasayla ayrıca nüfusun tamamının genel sağlık sigortası uygulamasına geçirilmesinin hedeflendiğine işaret etti. Acar, ”74 milyon insanımız genel sağlık sigortası şemsiyesi altına girmiş olacak. Bu, insanlar doğar doğmaz devletin sağlık şemsiyesi altına girmiş demektir” dedi.

    Türkiye’deki 62,9 milyon kişinin bugün itibariyle sosyal güvenlik kapsamında olduğuna işaret eden Acar, bunların SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı mensuplarıyla bakmakla yükümlü olduğu kişiler olduğunu dile getirdi. 1 Ocak 2012’den itibaren yeşil kartlıların da SGK’ya gelmesiyle toplam 72 milyon kişinin genel sağlık sigortası şemsiyesi altına alınağına dikkati çeken Acar, yeşil kartlı diye tabir edilenlerin içinde yaşlılık aylığı alan 1 milyon 342 bin kişiyle geçici köy korucusu olan 74 bin 159 kişinin de yer aldığını belirtti. Acar, ”Burada kapsam dışı olan bir kesim var, tutuklu ve hükümlüler (127 bin kişi), er, erbaş ve yedek subaylar (650 bin kişi) ile banka sandıkları… İnşallah bunlar da 2013 yılında kuruma devredilecek ve kurum 74 milyonu genel sağlık sigortası bünyesine almış olacak” diye konuştu.

    1 Ocak’ta ne olacak?

    Acar, yeşil kartlıların endişe etmesini gerektirecek bir durum bulunmadığını vurgulayarak, onları mağdur edecek bir uygulamanın söz konusu olmayacağını söyledi. Yeşil kartlıların Sağlık Bakanlığındaki bütçesinin 1 Ocak’ta SGK’ya devredileceğini anlatan Acar, yeşil kartlıların 1 yıllık vize süreleri doluncaya kadar aynı şekilde sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edeceklerini söyledi. Acar, şöyle devam etti:

    ”Vize süreleri dolduğu zaman daha önce il ve ilçe idare kurullarına gidiyorlardı. şimdi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gidecekler. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, gelir testini yapacak. Gelir testi, Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) kapsamında ve puanlama formülüyle yapılacak. 13 kurumdan 28 sorgulama yapılarak bir kişinin yeşil kart alma hakkını elde edip etmediği anlaşılacak. Nüfustan, TÜİK’ten, SGK’dan online ile bilgiler alınacak, tapu kayıtlarına bakılacak. Bu sorgulamalar 3’er aylık dönemler halinde otomatik olarak, kişilerin müracaatına gerek kalmaksızın yapılacak. Bu sorgulama sonucunda gelir düzeyi asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen kişiler, primleri devlet tarafından ödenerek, sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler.

    Hane halkı kavramı çok önemli. Bir hanede 4 kişi varsa bu 4 kişinin elde ettiği gelir toplanarak 4’e bölünecek. Çıkan rakam asgari ücretin 3’te birinden azsa devlet primi ödeyecek ve bu kişiler sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edecekler.

    Gelir testi sorgulaması sonucunda 4 kategori var. Asgari ücretin üçte birinden yani 279 TL’den az geliri olanların primini devlet ödeyecek. Geliri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlar 33 TL, geliri asgari ücretle asgari ücretin iki katı arasında olanlar 100 TL, geliri asgari ücretin iki katının üzerinde olanlar da 200 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek. Yani herkes genel sağlık sigortası şemsiyesi altında olacak.”

    ”1 milyon 700 bin kişi sisteme kayıtlı değil”

    Fatih Acar, Türkiye’de SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ve yeşil kart uygulaması kapsamında olmayan, yani herhangi bir şekilde sisteme kayıtlı olmayan 1 milyon 700 bin kişi bulunduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

    ”Sisteme kayıtlı olmayan 1 milyon 700 bin kişi 1 Ocak’tan itibaren sisteme tescil işlemini yaptırmak zorundalar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek gelir testi sonucuna göre primlerini ödemek zorundalar. Eğer bu kişiler bir şekilde SGK’ya müracaat etmezlerse veya yeşil kart vize süresi dolanlar 1 ay içinde gelir testini yaptırmazlarsa asgari ücretin iki katından fazla geliri olduğu kabul edilecek ve buna göre prim ödeme zorunluluğu geliyor. Bu noktada gelir testi yaptırmak son derece önemli. Burada yeşil kartlıların ve sistem dışında olan 1 milyon 700 bin kişinin 1 Ocak tarihinin altını özellikle çizmesini ve takip etmesini önemsiyoruz. Herkes bir şekilde kayıt altına girecek ve gelir düzeyine göre sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edecek.

    Vize süresi dolana kadar yeşil kartlılarla ilgili herhangi bir sorun yok. Ama bir kişinin Mayıs 2012’de vize süresi doluyorsa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidecek ve orada gelir düzeyleri tespit edilecek ve geliri asgari ücretin üçte birinden az ise statüleri devam edecek, yine aynı şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanacak.” (AA)

  101.  benim şöyle bir sorunum var annem merhum babamdan ve büyükannemden maaş alıyor babam 2004 yılında vefat etti (vakıflar bankasından emeklidir) ve o yıl maaşı bağlandı yine anı büyükannemdende maaş(yetim maaşı)(askeriyeden emeklidir)almaya başladı bir kaç gün önce bankadan gelen bir evrakta başka bir yerden maaş alıyorsanız bunu belirtin diye bir yazı geldi ileride maaşların kesilmesine yada herhangi bir sıkıntıya yol açacak bir doğururmu bizim açımızdan bu durum. bilgilerinizi beklerim iyi günler Samet AKÇA

  102. Sn.Erol Şenol 15.04.1988 tarihinde işe giriş tarihinize göre 18 ay askerlik ödemeniz halinde işe giriş tarihiniz 15.10.1986 olur. Buna göre emeklilik tarihiniz 49 yaşını dolduracağınız 08.04.2014 tarihinde emekli olursunuz

  103. Erol Şenol
    Ssk no : 18210053
    08 04 1965 doğumluyum
    15 04 1988 ssk girişliyim
    Ssk gün sayım : 7600
    Askerden sonra sonra ssk lıyım Askerliğimi 18 ay er olarak 1985 senesinde yaptım askerlik borçlanmasını ne kadar yapmamı tavsiye eder ve borçlanırsam ne zaman emekli olurum bilgi verirseniz sevinirim kolay gelsin

  104. Sn.Erkan bey. Sorularınıza bundan sonra cevap vereceğim. Teknik aızadan dolayı ara vermek zorunda kaldım. Saygılar.

  105. Sn.Ayten Baştürk. Bilindiği üzere emekliler memurlar gibi aylıklarını peşin alırlar. Bahsettiğiniz örnekte olduğu gibi 17 sinde aylık alan kişi sonraki ayın 16 sına kadar aylık almış demektie. 17 si ile sonraki ayın 16 sı arasında ölen kişi aylığını peşin almış demektir. Bu nedenle haksahiplerine ödeme yapılmaz. Saygılar.

  106. Sayın Mehmet Bey. Şu an çalışmış olduğunuz iş yerinde 12 sene çalıştığınızı bunun 6 yılını sigortalı 6 yılını sigortasız çalıştığınızı beyan etmektesiniz. Öncelikle sigortasız çalıştığınız süre için tazminat hakkınızın olmadığını bildireyim. Ancak işten çıktıktan 5 sene yada işten çıkmadan açacağınız hizmet tespit davası neticesi 6 yılınızı da sigortalı olarak belgeleyebilirseniz bu yıllar için de tazminat hakkınızın bulunduğunu söyleyebiliriz. Ancak tazminatlı bir çıkışın olması gerekir. Emeklilik, iş kanunu hükümleri çerçevesinde gibi.. kendi isteğinizle ayrıldığınızda tazminatlı çıkış sayılmaz. Toplam sigortalılığınız 15 yıl ve 3600 gün sayınız mevcut sa SGK İl Müdürlüklerinden alacağınız bir yazı ile bu mümkün. . şu anki brüt ücretiniz 796,50 tl ye göre 6 yıllık kıdem tazminatı 4747.46 ihbar tazminatı 1253,97 tl dir. Selamlar..

  107. Sn.Ersin Bey.
    Emekliliği hak etmiş, 25 yıl prim günü dolmuş 5300 prim ödeme zorunluluğu dolmuş sadece yaşın dolmasını bekleyen biir kişi bağlı bulunduğu SGK İl Müdürlüğüne baş vurarak alacağı tazminat yazısını işverene verdiğinde İş Kanunu hükümlerine göre tazminatlı çıkış yapabilir. Ayrıca bu kişi bu işyerinden ayrıldığında emeklilik süresine kadar başka bir işyerinde de
    çalışabilir.

  108. ayten baştürk

    emeklı maaşlarının peşın alındığı gerekcesıyle,17 sinde maaş alan biri 15 inde vefaat ederse o ayı haketmemıştır gerekcesıyle varisı olan eşıne verılmemıştır bu konuda izi aydınlatırsanız sevınırız,

  109. SAYIN SGK UZMANI ARTIK CEVAP VERMİYOMUSUNUZ.

  110. SELAM 2008 YILINDA 328 2009 YILINDA 367 2010 YILINDA 360 2011 YILINDA 90 GÜN ÖDENMİŞ PRİM GÜNÜM VARDIR. 2008 YILINDA Kİ PRİM EKSİKLİĞİ EKİM 23 DEN KASIM 26 ARASIDIR. MART AYI İTBARİ İLE İŞTEN ÇIKARILDIM. BEN NE KADAR SÜRE İŞSİZLİK MAAŞI ALABİRİLİRİM.

    İYİ ÇALIŞMALAR. TEŞEKKÜRLER

  111. Şu an çalışmış olduğum iş yerinde 12 senedir çalışıyorum 6 senesi sigortasız 6 senesi sigortalı olarak çalıştım. emekllik yaşım doldu. şu anki brüt ücretim 796,50 tldir. ben bu iş yerinden emeklilik kıdem gibi vs vs ne kadar tazminat alma hakkım vardır. teşekkürler.

  112. Merhaba,
    Emekliliği hak etmiş, 25 yıl prim günü dolmuş 5300 prim ödeme zorunluluğu dolmuş sadece yaşın dolmasını bekleyen biri iş yerinden emekli olduğu beyan ederek ayrılsa emeklilik tazminatı alabilrmi.

  113. Sayın Hacı bey.kardeşinizin ölüm tarihinden önce 18 ay askerlik dahil 5 yıllık sigortası mevcutsa eşi ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilir. Bunun için en yakın SGK İl Müdürlüğüne başvurun. 2005 yılı cemiyet ve dernek kayıtları ancak 1.10.2008 yılından kabul edilir. Bu nedenle en yakın SGK Müdürlüğüne müracatınızı. Selamlar.

  114. kardeşim 29.04.2011 ylında vefat etti.kamyon işletmecisi olduğundan 2008 ylından beri bağkuru var.2005 yılından itibaren şöförler cemiyetinde kaydı var ve vergi mükellefi,(18 ay askerlik yaptı) eşi emekli olabilir mi

  115. Sn Ferdah Hanım. Bildiğiniz gibi bayanlarda ssk,bağkur ve emekli samdığı 20 yıl hizmet gerekir. Sizin hizmetiniz bu gün itibariyle 18 yıl 11 ay 20 gün. .(Ücretli izinler düştükten sonra) Eksik hizmet sürenizi ve 48 yaşını doldurduğunuzda (04.10.2013) emekli olabilirsiniz. İkramiye miktarı ise emekli sandığına tabi çalıştığınız 14 yıl üzerinden hesaplanması gerekiyor. Göstergeniz bilinmediğinden hesaplama yapılamamaktadır. Hoşçakalın

  116. Sn Yurdagül Hanım. İlk işe girişiniz 8.9.1981 tarihinden önce olduğu için 50 yaşını dolduracağınız 10.12.2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. Eksik günleriniz için yeteri kadar doğum borçlanması yapabilirsiniz. 30.6.2011 tarihine kadar günlük 8.50 Tl.dir. 1260 gün ile ilgili bir sorununuz yok. Ancak 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 01.10.2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortanız bağkur (4/b) sayıldığı için hizmetinizin birleştirilmesi gerekiyor. Hoşçakalınız.

  117. Sayın Ali bey. 2 yıl 7 ay primini ölüm toptan ödeme olarak haksahibi talebi halinde alabilir. Haksahibi olarak eşi ve çocukları başvurması gerekir. ancak önceki yazımda belirtmiş olduğum askerlik ve sair borçlanmalarla 5 tam yıl olması halinde aylık bağlanır. iyi günlerde kalın.

  118. 10.12.1961 doğumluym.02.12.1980 ssk (3501009947999 nolu)girişliyim.

    02.12.1980-17.01.1982 ssk 407 gün
    1983 ve1990 da 2 doğum yaptım.

    01.10.1999-31.07.2003 isteğe bağlı 1380 gün

    11.11.2003-01.10.2004 ssk314 gün

    01.03.2008-05.03.2009 isteğe bağlı 360 gün

    05.03.2009 dan beri ssk lıyım.729gün(devam ediyor)

    toplam 3190 günüm var.

    3600 gün 50 yaştan emekli olabilrmiyim.

    doğum borçlanması yapmadım.yaparsam eksik olan 410 günü ödersem olur mu.

    50yaşımı aralık2011 de doldurduğumda mı emekli olurum.

    doğum borçlanması dilekçesinde 410 günü belirtmelimiyim.

    son 2 yıldır ssk lı olduğumdan son 1260 günü ssk lı olarak mı tamamlamalıyım.

    uzun oldu ama cevaplarsanız minnettar kalırım.şimdiden teşekkür ederim.

  119. sayın saglık uzmanı daha önce size yazdıgım mesajı cevapladıgınız için şükranlarımı sunuyorum peki kişi vefatından önce 2 yıl 7 ay bagkurlu ise bu kişinin ailesine herhangi bir ödeme yapılmıyormu ?tazminat gibi ödeme yapılmıyormu? yani kişinin bagkurlu oldugu süre boşamı gidiyor 

  120. Sn Osman Özcan. 05.01.1959 doğumlu ve 6.01.1995 tarihinde sigortanız başlangıç alındığında 55 yaşınızı 20l4 yılında dolduracağınızdan 3600 günden emeklilik 59 yaşında 05.01.1918 tarihinde emekli olabilirsiniz. Sizin için en avantajlı şart bu. Diğer şart 25 yıl (6.1.2020) 5750 gün Hoşça Kalın.

  121. Sn Ali Bey. Babanıza ait borçlarınızı bağlı bulunduğunuz SGK İl Müd. başvurarak yapılandırabilirsiniz.

  122. Sayın Ali Bey.Babanızın vefatından önce 2 yıl 7 ay bagkurlu hizmeti olduğunu bildirmektesiniz. Askerlik borçlanması (Ask.Şubesinden yapmış olduğu askerlik öğrenilebilir.) ile 5 tam yıl hizmeti bulunması halinde annenize aylık bağlanabilir. Yada babanızın tarım ürünü tevkifatı varsa buradan hizmet borçlanması yapabilir. Yada yurtdışı (Libya- Almanya- Arabistan ) çalışmaları bulunuyorsa bunu brlgeleyerek 5 tam yıl üzerinden annenize aylık bağlanabilir. Hoşça Kalın

  123. Sn Mehmet Bey. İşsizlik parası alırken işe girdiğinizde kesilir. H.Kalın

  124. Sn İzzet Bey. askerden sonra sicil aldığınızı ve askerliği 18 ay yaptığınızı belirterek kaç ay askerlik borçlanması yapacağınızı sormaktasınız. 18X30= 540 gün. 30.6.2011 tarihine kadar borçlanmanız halinde 4590 tl olarak tarafınıza borç bildirilecekir. Sağlıcakla Kalın.

  125. Sn Ahmet Bey Babanız 1982 yılında almış olduğu ssk dan 2 aylık çalışması ve 600 gün askerlik ödemesi yapılmış olduğu farzedildiğinde bağkur tarımdan 9000 gün üzerinden emekli olması gerekir. Eksik olan 1665 gün ödendiğinde Bağkur Tarımdan emekli olabilirsiniz. Ancak SSK ya tabi bir işyerinde 3,5 yıl yani 1260 gün çalışmanız halinde (askerlik borçlanması yapmamışsanız dahi) emekli olabilirsiniz. Hoşça Kalın

  126. Sn Ekrem Bey.Belirttiğiniz bilgilere göre kıdem tazminatınız 3746 İhbar tazminatınız 1385 Tl olması gerekir.

  127. sayın saglık uzmanı size danışmak istedigim bir konu var yardımcı olursanız sevinirim babam çok uzun zaman önce vefat etti daha vefatından önce 2 yıl 7 ay bagkurlu gözüküyor prim borçlarıda var buna göre annem emekli olabilirmi? yardımcı olursanız sevinirim

  128. 04/10/1965 doğumluyum.Bayanım.İşe giriş tarihim 13/08/1987 dir.Emekli sandığına bağlı olarak 14/01/1988 yılında çalışmaya başladım.01/06/1989 da istifa ettim.23/09/1997 de tekrar emekli sandığına bağlı olarak çalışmaya başladım.Bu tarihe kadar ssk primim 1785 gündür.Bu tarihten itibaren çalışmaya devam ediyorum.16/07/2001 ile 09/06/2002 tarihleri arasında ücretsiz izin kullandım.Bunu ödemeyi düşünmüyorum,buna göre;

    1-Fiili hizmet yılımı ne zaman tamamlayıp emekli maaşı almaya hak kazanırım.

    2-Bu yılda alacağım emekli ikramiyem ne kadar olur,1/3 ile 1/4 ü arasındaki fark maaşa ne kadar yansır? Saygılarımla

  129. merhaba, işten çıkarıldıktan sonra işsizlik maaşı almaya başladımm. bu işsizlik maaşımı yeni iş bulduğum anda kesiliyormu ?

  130. 05.01.1959 doğumluyum.06.01.1995 tarihinde sigortam başladı.5350 gün primim var.3600 gün üzerinden emekli olma şansım var mı veyahut ne zaman emekli olabilirim.yardımcı olursanız sevinirim.

  131. ben izzet poyraz  askerden sonra ssk no aldım. askerliği 18 ay yaptım . askerlik borçlanmasını kaç ay olarak yapmam gerekiyor .  ❓ saygılarımla ben İZZET POYRAZ  ❓

  132. Merhaba.Babam 20.01.1956 doğumlu. 1982 yılında 2 ay ssk lı olarak çalışmış. 1976-77 yıllarında 18 ay askerlik yapmış. 16.06.1989 – 31.12.2007 tarihleri arasında (6735 gün) bağkur (esnaf) primi yatırdı. Babam ne zaman emekli olabilir.

  133. merhaba sgk danışmanı, ben 20/02/2011 tarihinde askerlik nedeni ile işten ayrıldım. brüt maaşım 880,63 işe başlama tarihim 08/11/2006’dır. iş yeri tazminat olarak 1850 kıdem, 780 tl’de ihbar tazminatı ödedi. ancak çevremden aldığım duyumlar neticesinde bu tazminatın eksik olduğunu öğrendim. sevgili sgk danışmanı benim tazminat hakkım ne kadardır. eğer aldığım tazminat eksikse ne yapmam lazım ilginize şimdiden çok teşekkür ederim.

  134. Sn. Bekir Bey. Babanızın emekliliği konusunda vermiş olduğunuz bişgiler ışığında şunları söyleyebiliriz. yaşı 50 olan babanız için 1988 yılı 2 günlük prim başlangıç olduğunda ssk dan 15 yıl 3600 gün ve ….. yaş şartını yerine getirdiğinde emekli olabilir. Gösterilmeyen süreler için yapacak bir şey yok. Zaman aşımına uğramış. Siz yine de şansınızı mahkemede bir deneyin derim. Esnaflık yaptığı süre için borçlarınız için 1.3.2011 tarihinde yürürlüğe giren torba yasa çerçevesinde yapılandırın. Peşin yada taksitle borcunuzu bitirin. Ayrıca 2008 yılından sonra tarım sigortanız için de kayıdınız mevcutsa bunu da açıkladığım şekilde peşin veya taksitle ödeyin. Tarım sigortasından emekliliğinizde mümkün. Öncelikle sizin için borçlarınızın yapılandırmanızı öneririm. Ne kadar gününüz olduğu önemli çünkü. 1.3.2011-30.4.2011 süresi borçlarınızın yapılandırma süresi. Hoşça kalın.

  135. Sn.Kemal Bey , belirttiğiniz bilgilere göre kıdem tazminat tutarınız 2,211.6 olarak hesaplanmıştır. hoşçakalın. Hayırlı teskereler

  136. Sn. Ekrem Bey. Sn.Cumhurbaşkanımızın imzaladığı torba yasa (6111 s.k.) da emeklilik şartlarını etkileyen bir hüküm yok. Hoşça kalın

  137. İyi Akşamlar.Emeklilik konusunda bi sorum olacak, babamın emekli olup-olamayacağıyla ilgili bilgi almak istiyorum, yardımcı olabilirseniz sevinirim.
    öncelikle, babam 10.08.1961 doğumlu.
    1) 1988 yılında Bir süre çalışmış ancak işyeri sadece 2 günlük prim yatırmış. Yani sadece SSK başlangıcı yapılmış.Bu tarihinden itibaren olan borçları, herhangi bir ödeme yapılarak emekli olabilmek mümkün mü?
    2) 1997-2001 arasında esnaflık yaptı. Bağ-Kur kaydı var. Ancak primleri ödenmemiş. Bu kayıtların emeklilik konusunda bir faydası olur mu?
    3) 2008 yılından beri tarımla uğraşıyor. Gerekli Kayıtları var. Tarım emekliliği konunda bir şansımız var mı?

  138. merhaba, son günlerde haberlerde sıkça çıkan erken emeklilik yasası ssk’lıları etkiliyormu.

  139. Verdiğniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Özellikle doğum borçlanması konusu bana 2 sene kazandıracak. Allah sizden razı olsun. Sağlıcakla kalın

  140. ÖNCELİKLE BÖYLE Bİ HİZMET VERDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. BU SORU İLE DİĞER SORU FARKLI AMA CEVAPLAMAK, CEVAPLAMAMAK SİZİN ELİNİZDE İLGİNİZE ÇOK TEŞEKKÜRLER.
    (MERHABA,

    ASKERLİK NEDENİ İLE 15/02/2011 TARİHİNDE İŞTEN ÇIKACAĞIM. İŞE BAŞLAMA TARİHİN 11/08/2006 İŞTEN ÇIKIŞ TARİHİ 15/02/2011 BRÜT ÜCRET 796,50 İHBAR VE KIDEM TAZMİNATIM NE KADAR OLUR. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.)

  141. Sn. Sevil Hanım. 2.8.1993 tarihinden sonra doğum olmuşsa bunun 2 çocuğa kadar ve 2 yıldan 4 yıl doğum borçlanma imkanınız bulunmaktadır. Şu anki tek çocuk için 720 x 8.50= 6.120 iki çocuk için 12.240 TL olur.

  142. Sn Sevil Hanım. Halen Bağkura tabi olduğunuzu ancak 2.8.1993 tarihinde SSK ya tabi çalıştığınızı bahsetmektesiniz. 2.8.1993 tarihinde SSK ya tabi olmanız avantalı bir duruma düşürmüş sizi. Şöyleki 20 yıl 50 yaş ve 5675 günle emekli olabilirsiniz. Şu anda bağkura devamınız bunu engellemez. Zira emekliliğinize 3,5 yıl kala (1260 gün) ssk primi ödeseniz bile yine ssk dan emekli olursunuz. Bağkur emeklilik şartları ise 20 yıl 7200 gün. E n kısa sürede SSK dan emekli olma şansınız var. ESEN KALIN.

  143. Sn Şeref Bey. Maluliyet sigortasında bahsettiğiniz konu ilgili olarak bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak işkazası ve meslek hastalığı ile ilgili yaptığı işinm niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden sigortalıyı bedenen ve ruhen özüre uğratan yada bedensel ve ruhsal bir özürlülüktür denilmektedir. Emekli olduktan sonraki bahsettiğiniz özürün emekli olmadan yapmış olduğunuz işin niteliğinden dolayı ise bununla ilgili olarak işkazası veya meslek hastalığı için müracaatta bulunabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

  144. Sn Kemal bey. işsizlik ve kıdem tazminarı konusunda cevabınızı 05.02.2011 tarihinde vermiş bulunmaktayız. Hoşça kalın.

  145. MERHABA,

    ASKERLİK NEDENİ İLE 15/02/2011 TARİHİNDE İŞTEN ÇIKACAĞIM. İŞE BAŞLAMA TARİHİN 11/08/2006 İŞTEN ÇIKIŞ TARİHİ 15/02/2011 BRÜT ÜCRET 796,50 İHBAR VE KIDEM TAZMİNATIM NE KADAR OLUR. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

  146. benim sorum emekliolduktan 2yıl sonra yüzde 71 agır engelli oldum ve raporumvar emekli maşımda yükselme ve deyişme olurmu saygılarnan

  147. S.A. öncelikle böyle bir hizmet verdiğiniz için teşekkür ederiz. ben 02.06.1968 doğumlu 02.08.1993 ssk girişli 59 gün ssk primi ödemiş; daha sonra 01.10.2008 tarihinde bağkur girişli olup bugüne kadar prim ödemekteyim.(2 yıl 4 ay 14 gün)  sorum:
    bağkurda kalıp prim ödemeye devam edersem nezaman emekli olabilirim ve kaç gün prim ödemek zorundayım, bağkurdan çıkıp başka bir iş yerinde ssk lı olarak çalışmaya devam edersem, ne zaman emekli olabilirim ve kaç gün prim ödemek zorunda kalırım? Değerli cevabınız için şimdiden çok teşekkür edrim.
    Sağlıcakla kalın.

  148. MERHABA,

    ASKERLİK NEDENİ İLE 15/02/2011 TARİHİNDE İŞTEN ÇIKACAĞIM. İŞE BAŞLAMA TARİHİN 11/08/2006 İŞTAN ÇIKIŞ TARİHİ 15/02/2011 BRÜT ÜCRET 796,50 TAZMİNATIM NE KADAR OLUR.

  149. Mrb. Kemal bey. İşsizlik sigortanız için bağlı bulunduğunuz İşkur İl Müdürlüğünr başvurmanızı tavsiye ederim.

  150. Sn .ayşe Hanım. babanızın 5 tam yılı olması halinde bağlı bulunduğunuz il müdürlüğüne müracaatınız neticesi sevkedilecek hastaneden alınacak raporun Sağlık Maluliyet daire başkanlığından çalışma gücünü en az % 60 dolayında yitirdiğine karar verilmesi halinde malulen emekli olabilir. Yapılandırılacak borçlarınız için Mart ve Nisan aylarında bağlı bulunduğunuz SGK İl Müdürlüğüne başvurmanız yeterli olacaktır. Sağlıcakla kalın.

  151. Sn.Kemal Bey , belirttiğiniz bilgilere göre kıdem tazminat tutarınız 2,211.6 olarak hesaplanmıştır. Toplamda 600 gün ve son 4 ayın 30 gün olması halinde işsizlik sigortasından faydalanmanız mümkün. hoşçakalın.

  152. merhaba, işsizlik maaşı almam için ne yapmam gerekiyor. nerelere başvuru yapmam gerekiyor.

  153. mrb benim babam 52 yaşında gözlerinde %70 engeli var birde ses çok kısıtlı cıkıyor yani çalış ma engeli var 1999 yılından bağkuru var af çıkınca tüm borçunu yatırsa emekli olurmu cevaplar için şimdiden teşşekkürler

  154. merhaba, işe giriş tarihim 11/03/2009 işten çıkış tarihi 26/01/2011 tazminat hesabım ne kadar olur. şimdiki brüt maaşım 1186,53 birde işsizlik sigortasından yararlanabilirmiyim.
    işyeri sahibi tarafından çıkarıldım ekonomik sebeplerden dolayı teşekkr ederim..

  155. merhaba, işe giriş tarihim 11/03/2009 işten çıkış tarihi 26/01/2011 tazminat hesabım ne kadar olur. şimdiki brüt maaşım 1186,53 birde işsizlik sigortasından yararlanabilirmiyim.

  156. Sn Hakan Bey. SGK Türkiye ortalaması 30 günden aşağıda emekli maaşı bağlanıyor. Ancak dosyanın tekemmül etmiş olması gerekiyor. Bunun için de emekliliğe 2 yıl kala çalışılan illerdeki dosyalar, ssk-bağkur ve emekli sandığı hizmetleri birleşmesi halinde en kısa sürede aylık bağlanır. Esenkalın.

  157. Sayın Ali Rıza Bey Önce yeni işinizden dolayı sizi tebrik ederiz. Anlattıklarınızla yeşil kart birimi sizlere gelir testi uygulayacak. Yani ailenizin kişi başına düşen geliri asgari ücretin 1/3 ünden aşağı ise size yeşil kart verilecek, şayet yukarı ise takriben 30 tl GSS primi alınacak. Ancak işe gireceğinizden bahsetmişsiniz. Çocuğunuzun hastaneye gittiği tarih işe girmeden önceki tarih olduğu için maalesef prosedürü tamamlamanız gerekiyor. En azından Kaymakamlıktan gelir testi olması gerekiyor. Aracınızın olması bunu değiştirmez. Araç gelirinizi ne kadar etkilediği yapılacak teste bağlı. Aracınızın ticari olup olmadığı da önemli. Size hayırlı günler dilerim.

  158. Merhaba, ssk’da emeklilik dilekçesini verdikten sonra muhtemelen ne kadar süre sonra emeklilik aylığı bağlanır. *** birde bu işlemlerin en hızlı bi şeklide olması için ne yapmamız gerekir şimdiden teşekkürler.

  159. S.a. Benim bir oğlum oldu elh. Ben veyahut eşimde sigortalı değiliz. Çocuk doğumundan sonra kimliğinide alarak sgk ya başvurmamı istediler yaptım. Ancak benimde yeşilkart sahibi olmam gerektiğini söyleyerek mal varlığım için v.s. bir yerlere gitmem gerekiyor. Ancak kardeş ben zaten büyük ihtimalle en fazla bir hafta içinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nda göreve başlayacağım; yeşil kart falan istemiyorum. Zaten bir aracım var. Tâ bu zamana kadar aracım olduğundan yeşil kart alamam diye hiç başvurmaya falan gitmedim. Şimdi ise nereye sorsam onlar halleder siz gidin; primi biraz daha fazla yatırırsınız gibisinden cvp aldım. Bana yardımcı olursanız sevinirim. Eğer çocuk için benim illa yeşilkart sahibi olmam gerekiyorsa bundan vaz geçeceğim. Nasıl iptal ettireceğimi de bilmiyorum. Şu anda sgk dan bir çıktı aldım 15 gün içinde kaymakamlığa gitmem gerektiğini söylediler. Gidilmezse ceza alacakmışım. Şu anda konumum budur teşekkürler… Bu sitede çok güzel olmuş mevlam kurandan uğraşandan şenlendirenden her zerresine yardım edenden razı olsun…

  160. Sn.Erkan Bey. Aylık Bağlama oranı her 240 gün artıda bir derece artacağından avantajınız olacağı muhakkaktır. Selamlar

  161. merhaba, ssk’da ödemem geerken prim tutarım 5300 ancak benim prim tutarım 6000 bu fazla ödemenin bana + yada – avantajı varmıdır.

  162. Dursun Bey. 24.05.1988-23.11.1989 tarih aralığında işegiren erkek sigortalıların emeklilik şartı 25 yıl 51 yaşını bitirmek ve 5450 gün hizmeti bulunmak. Sizin mevcut gün sayınız yeterli. 01.09.2014 yılında 25 yılınız doluyor. 51 yaşını dolduracağınız. 18.08.2023 yılında emekli olabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

  163. slm ekrem bey 1989 eylül ayı ssk no aldım 22 yıllık hizmetim 6500 geçgin primim mevcut ne zaman emekli olurum askerlik ödemesi yapmam gerekirmi.saygılar..

  164. Yüksel Bey. 49 yaşını doldurduğunuz 10.07.2014 tarihinde 5300 gün ve askerlik borçlanmasını yaptığınız taktirde emekli olabilirsiniz. Bunun için eksik günleriniz için çalışmanız yada isteğe bağlı ödemesi yapmalısınız. Saygılarımla…..

  165. Merhaba Turan bey. 01.10.2008 tarihinden itibaren vefat eden sigortalıların borçlanmalar dahil 900 gün primi bulunması halinde annenize aylık bağlanabilirdi. Ancak SGK tarafından sicili bulunmadığından aylık bağlanamaz. 65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve muhtaçlığını İl veya İlçe İdare Heyetlerinden alacakları belgelerle kanıtlayan Türk Vatandaşlarına hayatta bulundukları sürece, 300 gösterge rakamının her yıl bütçe kanunu ile tespit edilecek katsayı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.
    2022 sayılı kanuna göre aylık bağlanabilmesi için Bulunduğunuz il yada ilçe kaymakamlıklarına giderek (yaşı dolduğunda) yukarda belirtilen yasal şartları oluştutlduğu taktirde aylık bağlanabilir. Hoşça kalın

  166. 10.07.1965 dogumluyum askerlıgım baslangıcı 05.12.1985  ..17.05.1987  askerlık bıtırdım. 01.02.1988  sıgorta baslangıcı .. Prim 4000 bin’in üstünde  bulunuyor… ASkerlıgı odeme yaparsam ne zaman emeklı  olabılırım ???…Şu an boştayım.SSK var ..  Bagkurum yok.. Yardımcı olursanz  sevınırım..

  167. Merhaba.Babam 1986 da vefat etti.Sigortası yoktu.Bu durumda anneme herhangi bir maaş bağlanabilir mi?(Annem 64 yaşında)

    Teşekkürler

  168. Sn Erkan Bey. Bağ-kur(4/b) da geçen 9 ay 27 gün belirttiğiniz gibi 297 gün eder. Hizmet borçlanmasında bu kadar gün ssk(4/a) ya aktarılır. Ancak bu 4/b hizmet başlangınız ssk (4/a) dan önce ise aktarılan bu güne iaveten bağkur başlangıç tarihi aynen esas alınır. Hayırlı günler

  169. merhaba, benim sorummm bağkurda 9ay 27 gün hizmet sürem var bu hizmet sürem ssk’ya aktarıldığında 297 prim günü olarakmı ssk’ya yansıyacaktır. şimdiden çok çok teşekkür ederim.

  170. sn Hüseyin bey. Halen ssk (4/a) ile çalıştığınızı beyanla bağkura (4/b) geçip geçemiyeceğinizi ve ödenmiş primlerin ne olacağı sorulmaktadır. 4/a ile aralıksız çalıştığınız müddetçe 4/b sigortasına geçemezsiniz. Hizmet ektiniz bittiğinde geçebilirsiniz. 4/b sigortasına prim ödediğinizde önceki ödenmiş primleriniz iptali söz konusu değidir. Birleştirdiğinizde hizmet olarak değerlendirebilirsiniz

  171. sn sgk uzmanı ssklı çalısanım bagkura geciş yapabilirmiyim geçiş yaparken odenmiş primlerim kaybolurmu

  172. Sn.Savaş bey. Eşinizin çeyiz parasını aldıktan sonra 2 yılı doldurmasına mütekaip diğer haksahiplerinin aylığı, değişikliğn olduğu ayı trakip eden ödeme döneminden itibaren artırılır. Bu süre geçtikten sonra şayet bir artış olmadı ise SGK Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığına durumunuzu bildirir bir dilekçe yazın. Hoşçakalın.

  173. Sn Mehmet bey. bizde bayramınızı tebrik ederiz. sigortanızın 4/a yani ssk olduğunu varsayarak 25 yıl, 49 yaş 5300 gün şartlarını yerine getirdiğinizde emekli olabilirsiniz. yaş şartınız 15.11.2015 yılında dolduğunda emekli olabilirsiniz. selamlar

  174. eşim çeyiz parası aldık2 yıl geçti ne zaman kayınvalidemin maası artar

  175. merhabalar, doğum tarihim 15/11/1966 sigorta giriş tarihim 01/01/1986 prim günüm 5700 bu bilgilerle ne zaman emekli olabilirim. Şimdiden çok teşekkür ederim, hayırlı bayramlar şimdiden.

  176. merhabalar, doğum tarihim 15/11/1986 sigorta giriş tarihim 01/01/1986 prim günüm 5700 bu bilgilerle ne zaman emekli olabilirim. Şimdiden çok teşekkür ederim, hayırlı bayramlar şimdiden.

  177. Sn.Ersin Bey.

    Emekliliğinize 2 yıl kala birleştirme işlemini yaptırmanızı tavsiye ederim. Çünkü emeklilik aşamasına kadar çalıştığınız sektörlerde farklılık olabilecektir. Birleştirmeden sonra 4/a da iseniz Daha sonra 4/b ye de geçmeniz mümkün. Bu nedenle 2 yıl kala yaptırsanız daha iyi olur. Saygılar dilerim.

  178. Sn Ahmet Bey.

    SGK nın 4/a maddesine göre çalışan veteriner hekim çalışırken Verdi kaydına tabi oluyor. Kesintisiz çalıştığı müddetçe 4/b (bağkur) sigortalısı olamaz. 1 gün dahi ara vermesi halinde 4/b kapsamına alınacaktır. Vergi dairelerine kaydolan mükellefler bu dairelerce on-line şekilde Kuruma bildirilmektedir. Sağlıcakla kalın

  179. Sayın Umut Bey. 5510 sayılı kanunun
    35..maddesi aylıkların kesilmesi ile ilgili ”….Hak sahiplerine bağlanan aylıklar 34 üncü maddede belirtilen şartların
    ortadan kalktığı tarihi takip eden ödeme dönemi başından itibaren kesilir….” denilmekte, 34. maddesi ile de bağlanan ”…;
    1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını
    doldurmayanların….denilerek bu şartların ortadan kalkması durumunda aylık kesilir. Erkek çocuklar için çalışması yada evlenmesi halinde aylık kesilmesine dair bir şart bulunmamaktadır. Saygılar.

  180. Merhaba,

    Önceki cevabınız için teşekkür ederim. ssk ve bağkur birleştirme dilekçesini şimdi mi versem, yoksa emeklilik aşamasında mı versem daha iyi olur. Şu anki yaşım 28. şimdiden çok teşekkürler.

  181. merhaba,çelişkiye düştüğümüz bir konu hakkında bilginizi almak istiyoruz.bir veteriner hekim ssk lı olarak asgari ücretle vasıfsız işçi olarak bir işyerinde 17 aydan bu güne 30 tam gün zamanlı olarak halen çalışıyor.sigortası hiç kesintiye uğramadan düzenli halen yatırılıyor.bu veteriner hekim bu iş yerinden çıkmadan kendi adına bir veteriner kliniği açıyor.bu durumda sigortalılık durumu sizce ne olmalıdır?bazı meslektaşlarınız bağkura geçiş yaparak ssk yı kapatmak zorunda diyor bazı meslektaşlarınız ise yeni kanun gereği ssk lı olarak sigorta kesilmediği sürece devam edebilir bağkura geçmeye gerek yoktur,ayrıca prim ödeme gereği de yoktur şeklinde yorum yapıyor.biz de arada kaldık.siz ne önerirsiniz.şimdiden çok teşekkür ederim.

  182. Merhaba sayın sgk uzmanı,babam 1997 yılında ssk dan emekli oldu ve 2004 yılında rahmetli oldu.O tarihten sonra lisede okuduğumdan dolayı maaş alıyordum lise bitti maaşım kesildi üniversiteyi bitirdim maaşım tekrar bağlandı üniversiteyi bitirdim maaşım kesildi.Açık öğretim fakültesinden okumaya devam ettiğimden dolayı maaşım tekrar bağlandı.okulu bitirmeme 2 yıl var maaşı alıyorum fakat 2 aydır sigortalı bir işte çalışıyorum,yani hem okuyorum hem çalışıyorum.Yaşım 23.Şimdi sormak istediğim şu maaşım kesilir mi ? bu soruya cevap bulamadık birtürlü en son ankarayı aradım alo 170 hattından beni gerekli yere yönlendirdiler oradaki memur baban 2006 yılından önce öldüğünden dolayı hem maaşını alırsın hemde ssklı olursun dedi ancak aklımda soru işareti devam ediyor yardımcı olurmusunuz.Teşekkürler…

  183. Sn Ersin Bey. En son çalıştığınız yada ödeme yaptığınız Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüklerine dilekçe ile başvurduğunuzda hizmetleriniz birleşecektir. Birleştirme işleminin emeklilik öncesi yapılması tahsis aşamasında aylık bağlanmasını çabuklaştıracaktır. Saygılarımla

  184. Merhaba,
    bağkur – ssk hizmet süremin birleştirilmesi için ne yapmam gerekiyor.

  185. Sn.İbrahim Kara’ya 25.08.2010 tarihli açoklama ile ilgili olarak yapmış olduğum açıklama Kurum Genelgesi yayınlanmadan öncedir. Basından da takip ettiğiniz gibi bu konu mahkemeliktir. Bunun için açıklamalar dava açmanız halinde geçerli olacaktır. Doğum borçlanması ile siortalı işe giriş tarihi değişiklik olmayacağından yaş ve yıl aşartlarında bir değişiklik olmayacaktır. Bilgilerinize sunulur.

  186. Sayın Hasan Bey. Eşiniz için 20 yıl 45 yaş 5300 gün tespitiniz doğru. Doğum borçlanması yapsanız dahi bu şart değişmeyecek. çünkü işe girişten sonra doğum borçlanması yapılabileceğinden (ki eşiniz zaten işe girişten sonra doğum yapmış) işe giriş tarihinde bir değişiklik söz konusu olmayacak. Ancak gün sayınız artar. Selamlar…

  187. mrb. eşim16/01/1970 dogumlu 01/ 01 /1989 tarihli tarım sıgorta baslangıcı var tarım sıgorta prim odeme suresı 180 gun daha sonra 10/11/1989 yılından 2001 yılına kadar sigortalı olarak bir işyerınde calıstı 2001 mart ayında işten ayrıldı bu sure zarfında tarım sıgortası hariç toplam 3837 gun sıgortalılık suresı bulunuyor 2002 yılında 120gun istege baglı sigorta odedıkten sonra istege baglı sıgortayı dondurduk.2003 yılında dogum yaptı. dogum borclanmasından faydalanabılırmıyız birde 20 yıl 45 yaş 5300 sartlarına tabı. eger dogum borclanmasını yapar isek 43 yas 5150 gun suresıne tabı olurmu acaba

  188. Sayın Burak Bey;
    28.12.2004 günlü ve 5277 sayılı 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu’nun 25. maddesinin (f) fıkrasında yer alan

    28.12.2004 günlü ve 5277 sayılı 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu’nun 25. maddesinin (f) fıkrasında yer alan “Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar.

    denilmektedir. 1.1.2005 tarihinden itibaren şayet çalışmaya devam edilirse almış oldukları kesilir. Sadece çalıştıkları kurumdan maaşlarını alırlar. Çalıştıkları kamu kurumundan ayrıldıktan sonra emekli aylıklarına dönebilirler. Anladığım kadarıyla buraya kadar sorun yok. YKB Emekli aylığını almaktasınız. Son çalıştığı yerden ikinci bir aylık alamazsınız. Çünkü Sosyal Güvenlik Destek Primi ödenen çalışmalar için aylık bağlanmaz, Sadece İş kazası ve meslek hastalığı primi ödendiğinden ayrıca yaşlılık aylığı bağlanmaz. Kıdem tazminatı için yazılan yazının cevabını bekleyin. Hoşça kalın

  189. merhabalar,öncelikle cevaplayacağınız ümidiyle çok teşekkür ederim
    benm babam 94 yılında ykb bankasından emekli sandığıyla emekli oldu daha sonra ,i.m.k.b 97 yılında işe başladı.babam ykb emekliliğinden ve i.m.k.b dan ayrı ayrı maaş almaktaydı.taa ki 2oo5 yılında çıkan bir yasa ile.2005 ten sonra babam ykb den (emekli sandığından emeklilik parasını) alamadı.yasa gereği bir kamu kuruluşunda çalışan emekliler ,emekli maaşını alamayacaklarmış.babam karaciğer sirozu olduktan sonra şartlarının kendisine tamamen verilmesi şartında meslekten ihracını istedi.babam a sadece yıpranma payı adı altında bir para verildi.tazminatı verilmedi.sizce bu durumda babam tazminatı alabilir mi??? evraklarımız ankaraa gitti ama bize ne maaş bağlandı nede geri dönüş oldu..

  190. Sayın İbrahim Kara; 5510 sayılı kanunnun 41 nci maddesi Sigortalıların borçlanabileceği süreler

    Bu Kanuna göre sigortalı sayılanların
    a) (Değişik: 17/4/2008-5754/67 md.) Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri, olarak ifade etmektedir.

    1 Temmuz 2010 günü Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ’de ise
    “ Borçlanma kapsamında olan süreler

    MADDE 5 – (1) 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesi uyarınca;

    a) Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreler,”
    olarak belirtildiğinden önceki uygulamada yaşanan sıkıntılar giderilmiş oldu. Bahsettiğiniz sürelerir için bağlı olduğunuz SGK İl Müdürlüğüne başvurmanız gerekir. Ancak buna dair genelge halen yayınlanmadığından size biraz beklemeyi tavsiye ederim. Ancak başvurma hakkınız her an var. Yukarıda belirtilen şekilde borçlanıldığı taktirde işe giriş tarihinden borçlanma süresi kadar geriye geleceğinden emeklilik süreniz ve yaşınız değişecektir. 506 Geçici 81/C maddesine göre Mevcut günün üzerine en kısa sürede (en geç 23.5.2011 tarihinden önce) 610 gün borçlandığınız taktirde 15 yıl 3600 gün ve 56 yaşını doldurduğunuz 2013 yılında emekli olabilirsiniz. Gününüz dolduğundan bu tarihe kadar beklemeniz gerekiyor. Ayrıca Geçici 81/B maddesine göre 2 çocuk 720 günden 1440 gün borçlanmanız ve geriye kalan 670 gün daha çalışarak (1 yıl 10 ay 10 gün) emekli olabilirsiniz. Tabi bunlar sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartına bağlı. Sağlıcakla kalın.

  191. Aslı hanım; Kurumuzdan aylık almakta iken evlenen kız çocuğuna almakta olduğu aylığın iki yıllık tutarı evlenme ödeneği olarak verilir.Evlenme ödeneği Hesaplanan miktarın bir defaya mahsus olmak üzere verilir. Evlenme ödeneği verilen kız çocuklarının gelir ve aylıkları, evlenme tarihini izleyen ödeme dönemi başından itibaren durdurulacak, gelir ve aylıkların durdurulduğu tarihten iki sene sonra da kesilecektir. Diğer hak sahiplerinin gelir ve aylıkları, gelir ve aylığın kesildiği tarihten itibaren yükseltilecektir. Bu açıklamadan sonra şayet aylık gelir alan diğer haksahiplerinde bir yükselme olmamışsa bunun SGK İl Müdürlükleri veya SGK Genel Müdürlüğü Sigortalı Emekli İşlemleri Dai.Başk.na bir dilekçe veriniz. Durumunuz tekrar incelenecektir. Selamlar.

  192. vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.benim kayınvalidem 1957 doğumlu şu anda 2910 gün prim ödenmiş,16.02.1982 doğumlu 1 kız çocuğu var.30.03.1987 doğumlu 1 kız çocuğu daha var .işe giriş tarihi 01.03.1985 ikinci kız çocuğu doğduktan sonra ara vermeden çalışmaya devam etmiş .biz bir türlü çözemedik parasını yatırarak emekli etme şansımız varmı.yada nasıl emekli olabilir yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürker…..

  193. babamın vefetı ile yetim maaşı aldım.2006 yılında evlendim ve çeyiz parası aldım.2yıl dolmasına rağmen annemin maaşında bir artış olmadı.Ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla.

  194. Asyın Çağlar Bey. 3201 sayılı kanunun Başvurulacak kuruluşlar başlıklı 3.maddesinde – (Değişik: 17/4/2008-5754/79 md.) aynen ”

    Bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilenler ile yurt dışında çalışmakta iken veya yurda kesin dönüş yaptıktan sonra ölenlerin Türk vatandaşı olan hak sahipleri sigortalının Türkiye’de hiçbir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi çalışması yoksa Sosyal Güvenlik Kurumuna, Türkiye’de çalışması varsa en son tabi olduğu sosyal güvenlik kuruluşuna müracaat etmek suretiyle bu Kanunla getirilen haklardan yararlanırlar.” denilmektedir. Son çalışılan kurum Bağkur olması sebebiyle borçlanmanızın Bağkur şartlarına göre yapmanız gerekirdi. Bağkur yaşlılık aylığı 15 tam yıl, bu da 5400 gün ediyor. Aradaki eksik günlerinizin aynı kanunun 4. maddesine istinaden belirttiğiniz prime esas asgari ve azamî günlük kazanç arasında seçilecek günlük kazancın % 32’sidir. Verilen bilgi yanlış ta olsa kanun hükmü bu. Ancak dava açıp Mahkemenin sonucuna göre de işlem yapabilirsiniz. Saygılar dilerim.

  195. ÇAĞLAR TEMİZKAN

    Merhabalar;.

    Ben uzun zamandır çözemediğimiz bir konu için sizleri rahatsız ediyorum.Babamın Doğum Tarihi=1945. 01.03.1969 senesinde SSK’lı olarak Türkiye’de işe başladı ve SSK’lı olarak 1973 sonuna kadar çalıştı ve 760 gün adına prim ödendi.Daha sonra 1974-1978 yılları arasında BAĞ-KUR lu olarak çalışmaya devam etti ve oradan da 1729 gün prim yatırdı.Daha sonra Almanya’ya gitti.01.06.2009 Tarihinde Almanya’dan emekli olarak Türkiye’ye döndü.

    Türkiye’den emekli olabilmesi için SSK İzmir Bölge Müdürlüğüne başvurduğumuzda bize 3600 gün üzerinden SSK dan Babamın emekli olabileceğini ve geriye kalan 1111 gün karşılığı olan 8.000 TL’yi yatırmamız halinde emekliliğe hak kazanacağımız söylendi.Bizde TC.Ziraat Bankası’na bu parayı yatırdık ve SSK’ya emeklilik dilekçemizi sunduk.Aşağı yukarı 2-3 ay sonra gelen bir yazıda bize emekliliğe hak kazandığımız fakat bununla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu-Ankara’ya bir yazıyla talepte bulunmamız gerektiği yazılı idi.Bizde bir yazı ile kuruma başvurduk.Tekrar 2-3 ay sonra bir yazı daha geldi.Yazıda aynen şu yazıyordu…

    Emeklilik talebiniz reddedilmiştir.En son BAĞ-KUR da çalıştığınız için ancak oradan emekli olabilirsiz şeklinde bir yazıydı.

    Şimdide BAĞ-KUR a gidiyoruz ve BAG-KUR DA bize 5400 gün şartından bahsediliyor ve geriye kalan gün sayısı olan 1800 gün karşılığı 14.000 TL ödememiz halinde Babamın emekliliğe hak kazanacağı söyleniyor.

    Başka bir uzman görüşü de şu şekilde.BAĞ-KUR’dan emekli olabilmek için kişinin çalışma hayatı boyunca BAĞ-KUR lu olarak EN AZ 10 sene çalışması gerektiği.

    Bir memurun bizleri yanlış yönlendirmesinden dolayı tam 1 senedir uğraşıyoruz.Bize bir yol göstermenizi rica eder İyi çalışmalar dilerim.

  196. Zafer Bey; kardeşinizin özür durumu nedir bilmiyorum. Defterdarlık kanalı ile ”vergi indirimi” için tekrar rapor alırsanız ve bu rapor en az %40 olursa işyerine ibraz ettiğinizde aylığınızdan kesilen vergi az olacağından almış olduğu aylıkta bir artış olur, ayrıca emekli yaş ve gününde hatırı sayılır imkanı iyi olur. En iyisi siz çalışmış olduğu işyerine bağlı vergi dairesine gidip vergi indirim raporu aldığınızda tekrar yazar ve işe girişinizi de belirtirseniz kardeşinizin ne zaman emekli olabileceğini belirtirebilirim. Sigorta günlerinizin eksik bildirilmesine gelince; kayıtdışı Türkiyenin kangreni. İşverene sigortanızın tam yatırmasını talep ediniz. Şayet eksik yatırmaya devam ederse ALO 170 hattına bildirebilirsiniz. Ancak işinizi kaybetme ihtimali var. En iyisi normal yoldan yapamıyorsanız işten ayrıldıktan 5 sene içinde mahkemeye vererek eksik günlerinizi saydırabilirsiniz. sağlıcakla kalın

  197. slm mrb size bir şey sormak istiyorum benim kardeşim özürlü şu anda çalışıyor yüzde 56 özürlü ama iş yeri kabul etmiyor bir daha ropor al gel diyorlar bidaha giitik hastaneye vermediler bu ropor geçiyor dediiler ne yapmamız lazım artı bir ay sigortasını gözteriyor bir ay göztermiyor ne yapmam lazım

  198. AYŞE Hanıma. Anneniz dul aylığı alırken evlenmesi halinde evlenme tarihini takip eden dönem başından itibaren kesilmesi doğrudur. Gelirin kesilmesine neden olan evlenme,boşanma ve ölüm gibi nedenlerin son bulması halinde kesilmiş bulunan gelir eşinin talebi ile tekrar bağlanır.
    ANCAK eşinden boşandığı halde boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eşlerin aylıkları kesilir ve faizleriyle birlikte geri alınır. Çeyiz yardımı gelir aylık alan kız çocuklarının evlenmesi halinde verilir. Anneniz babanızdan (yani eşinden) aylık aldığı için çeyiz parası altında bir yardım alamaz. hoşça kalın

  199. merhabalar.. annem babamın vefatından dolayı emekli dul maaşı alıyor . şuan yeniden evlenmesi söz konusu, evlendiği zaman babamdan aldığı maaşın kesileceğini biliyorum benim sormak istediğim yapacağı ikinci evlilikte boşanma olması durumunda ilk eşinden aldığı (yanı babamdan aldığı) dul maaşı tekrar bağlanırmı?.. ayrıca annem evlenme durumunda çeyiz parası adı altında yapılan yardımdan yararlanabilirmi… (kurum ssk )

  200. 2008 kpss sınavında 70 ve üzeri alan hemşehrilerimiz için sözleşmeli olarak büro personeli alınacaktır. ilgilenenler http://www.sgk.gov.tr adresinden geniş bilgi alabilirler. en son tarih 31.05.2010

  201. SGK SORULARINIZI SORMAK İÇİN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ BİLGİLERİ VERMENİZİ RİCA EDİYORUM SAYGILAR: işe girdiği tarih, askerlik süresi ve tarihi, prim gün sayılarını bildirirlerse hesaplama daha kolay olur. Çünkü askerden önce ve sonra işe girişler emeklilik tarihini değiştiriyor. Ayrıca sicil numaralarını ve varsa bağkur numaralarını da verirlerse sistemden gün sayılarına da bakarak cevap verebilirim. Herkese selamlar

  202. Özcan bey kardeşim, askerlik ödemesini yapmaz isen 15.9.1989 tarihinde işe giren sigortalı 15 yıl 45 yaş ve 3600 gün şartını yerine getirdiğinde emekli olabilir. Şayet askerliği 18 ay (1 yıl 6 ay) yapıldı ve ödenmesi halinde işe giriş tarihin 15.03.1988 olur. O zaman 44 yaşında emekli olabilirsin. Yani 1 yıl önce emekli olma hakkınız olur. Sağlıcakla kalın.

  203. özcan abi müdür bey meşgul ben ceaplasam olurmu…saygılar..

  204. özcan kakanaş

    bu köşe tam benlik oldu ekremabi ben 1967 doğumluyum ssk girişim 15 09 1989 şu anda tarım sigortalısıyım askerlik borçlanmasını yapmadım şu anda 3600 günümü askerlik yatırırsam seneye tamamlıyorum ancak yaşım 43 olduğu için yaş beklemem gerekiyor sanırım şu anda 45yaşını beklemem gerekiyor acaba askerlik yatırırsam yaş da geriye gelirmi vereceğin cevaba şimdiden teşekkür ederim saygılarımla özcan kakanaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir